Kako njegovati bebinu kožu: 5 najčešćih pitanja i odgovora

Kad god se povede razgovor o njezi bebine kože, roditelji najčešće postavljaju sljedeća pitanja. Evo odgovora na njih…

1. KOJI SU MI PROIZVODI POTREBNI ZA NJEGU BEBINE KOŽE?

Prije kupovine pogledajte da li je kolekcija namijenjena bebinoj osjetljivoj koži. Potreban vam je sapun za kupanje, veoma blag šampon, krema za predio koji pokrivaju pelene i eventualno hidratantni losion.

2. DA LI DA KORISTIM VLAŽNE MARAMICE?

Zašto da ne? One su korisno pomagalo, osim u slučaju da iritiraju bebinu kožu. Ukoliko je to slučaj s vašim djetetom, svedite njihovu upotrebu na minimum, to jest upotrebljavajte ih samo kada niste u prilici da operete bebinu guzu sapunom i vodom.

3. DA LI SAPUN ŠTETI BEBINOJ KOŽI?

Ne, ali može da je isuši. Ako primijetite da je bebina koža suha, namažite dijete od glave do pete bebi-losionom ili kremom koju koristite za kožu pod pelenama.

4. SMIJEM LI BEBI MAZATI LICE?

Potrudite se da bebino lice mažete sa što manje kreme, i to poslije kupanja. Tokom ljeta bebino lice treba zaštititi od jakog sunca odgovarajućom kremom.

5. SMIJEM LI PRATI BEBINU ODJEĆU OBIČNIM DETERDŽENTOM?

Bebin veš se pere odvojeno od garderobe ostalih članova porodice. Da li ćete koristiti običan deterdžent ili onaj sa oznakom “sensitive” zavisiće prije svega od stepena osjetljivosti kože vašeg djeteta. Pamučne benkice, platnene pelene i bebinu posteljinu treba prati na visokim temperaturama i obavezno dva puta isprati. Omekšivač veša možete koristiti, a na tržištu čak postoje oni namijenjeni bebama. Sve djetetove stvari treba peglati radi dezinfekcije.