Da li ste mentalno jak roditelj?

Svi želimo za našu djecu da stasaju u mentalno jake, stabilne osobe, koje će moći da se suoče sa svim nedaćama svijeta. Ali, većina nas često, u tome i omane.

Da bi dijete bilo mentalno jako, logično, takav bi trebalo da bude i roditelj – osoba koja će biti spremna da im baci sve njihove najveće strahove u lice i nauči ih šta je to odgovornost. Naravno, to je veoma teško, ali ovakve vrste iskustva su potrebne djetetu da bi moglo da iskoristi svoj potencijal do maksimuma.

Po riječima psihoterapeuta Ejmi Morin, roditelji koji “treniraju” mozak svom djetetu i čija djeca postaju srećne, uspješne odrasle osobe sa jasnim ciljem u životu – izbjegavaju ovih 13 stvari.

1. Ne usvajaju mentalitet žrtve

Ako je vaše dijete izbačeno iz fudbalskog tima ili mu loše ide u školi, to ne znači da je ono žrtva. Odbijanje, neuspjeh i nepravda dio su života. Ne bi trebalo da dozvolite da dijete dugo bude potišteno, već treba da ga naučite da svoju patnju pretvori u snagu. Pomozite mu da odreaguje na najbolji mogući način, uprkos situaciji u kojoj se nalazi.

2. Ne osjećaju krivicu

Mnogi roditelji zbog osjećaja krivice na kraju dozvole djetetu ono što su mu u prvi mah zabranili. Mentalno jaki roditelji znaju da će taj osećaj krivice proći i neće dozvoliti da zbog njega donesu odluku koja će se loše odraziti na njihovo dijete.

3. Ne prave od svog djeteta centar univerzuma

Ovo može biti veoma teško, ali jako je važno da naučite dijete da se fokusira na to šta ono ima da pruži svijetu, a ne na ono što svijet “duguje” njemu. Samo na taj način ono neće kasnije sve mjeriti po sebi.

4. Ne dozvoljavaju da strah upravlja njihovim izborima

Držanje djeteta pod staklenim zvonom može vas sačuvati od mnogo stresa u životu. Ali, tako ćete samo zaustaviti njegov razvoj. Mentalno jaki roditelji znaju da oni nisu čuvari djeci, već njihovi vodiči. Oni dopuštaju djeci da izađu u svijet i iskuse život, čak i kada su prestravljeni pred tom idejom.

5. Ne dopuštaju djeci da budu šefovi

Djeca nisu ta koja će određivati šta će porodica večerati ili kako će se provoditi vikendi. Za njih nije zdravo da budu šefovi svojim roditeljima, pa čak ni to da budu jednaki sa njima. Dobar roditelj treba da osnaži svoje dijete da napravi pravi izbor, istovremeno održavajući jasnu hijerarhiju.

6. Ne očekuju savršenstvo

Visoka očekivanja su zdrava, ali previsoka će samo unazaditi vaše dijete. Mentalno jaki roditelji znaju da njihova djeca neće biti savršena u svakoj oblasti. I, ne treba da budu. Umjesto da ih primoravaju da budu bolji od svih ostalih, stabilni roditelji će im pomoći da postanu najbolje verzije sebe.

Mentalno jake roditelje nikada nećete čuti da govore svojoj djeci: “Ne želimo da ih opterećujemo, djeca treba da budu samo djeca”. Oni očekuju da njihova djeca treba i žele da nauče sve što će im pomoći da postanu odgovorni ljudi. Uče ih odgovornosti za svoje izbore i dodjeljuju im dužnosti skladno njihovom uzrastu.

8. Neće zaštititi svoje dijete od bola

Teško je gledati sopstveno dijete kako se bori sa povređenim osjećanjima i stresom. Ali djeci je potrebno iskustvo iz prve ruke. Mentalno jaki roditelji će, naravno, biti podrška svom djetetu i pomoći će im da se suoče sa bolom tako da djeca steknu povjerenje u sopstvene sposobnosti da se nose sa životnim problemima.

9. Ne osjećaju se odgovornim za djetetova osećanja

Možda ćete pasti u iskušenje da razveselite svoje dijete kada je tužno ili da ga smirite kada je ljuto, ali tako ćete samo usporiti njegov mentalni razvoj. Ono treba samo da stekne izvjesne socijalne i emotivne vještine. Mentalno jaki roditelji naučiće svoje dijete da bude odgovorno za sopstvene emocije i da ne zavisi od drugih.

10. Ne sprječavaju dijete da napravi grešku

Bilo da je dijete odgovorilo netačno na neko pitanje iz domaćeg ili je zaboravilo da spakuje patike za fizičko, ne bi trebalo da se miješate. Na greškama se uči. Roditelj treba da dopusti da dijete pogriješi i dozvoli mu da se suoči sa svim posljedicama svog djela.

11. Ne miješaju disciplinu sa kaznom

Kazna je nešto što će nanijeti patnju vašem djetetu zbog nečeg lošeg što je uradilo. Disciplina je u tome da ga naučite kako da to uradi bolje u budućnosti. Najviši cilj mentalno jakih roditelja jeste da nauče svoju djecu kako se razvija samodisciplina, pomoću koje će praviti bolje izbore u budućnosti.

12. Ne koriste prečice kako bi izbjegli neprijatnost

Popuštanje pred dječjim prenemaganjem ili obavljanje kućnih poslova koje ste njima zadali, umjesto njih je brzo i lako. Ali to ih uči nezdravim navikama. Potrebna je izvjesna mentalna snaga da se istrpi neugodnost i izbjegne ova greška.

13. Ne zaboravljaju šta je zaista vrijedno u životu

Brz život, posao i obaveze oko kuće, u kombinaciji sa pritiskom da izgledaju kao savršeni roditelji na društvenim mrežama, učinili su da mnogi roditelji zaborave šta zaista vrijedi u životu. Mentalno jaki roditelji veoma su svjesni pravih vrijednosti, a njima se vode i u svojoj porodici.

Forbes.com/zena.blic.rs