Neukusu treba reći NE – 5 NAJBOLJIH DJEČJIH ROCK ALBUMA

Još su davno kroz pjesmu “Pazite na decu” članovi benda Šarlo Akrobata, vjerovatno najbolje ex-Yu rock postave, kazali šta misle i žele najmlađima, te kroz stihove ponudili nekoliko preporuka onima starijima kako se prema njima treba odnositi.

Ovoga puta, umjesto pjesama rokera o djeci, donosimo vam pjesme rokera – djeci.

U nastavku ćete naći sjajne i pomalo zaboravljene kompozicije uz koje su odrastali mnogi klinci i klinceze, pa se možda svide i vama – ne samo vašem djetetu.

Albumi u nastavku imaju bolju muziku i tekstove nego oni koje danas možete čuti na TV i radio-stanicama.

Ne, ne šalimo se.

1. “…a milicija trenira strogoću! (i druge pjesmice za djecu)”, Bijelo dugme (1983)

Početkom 1983. godine Goran Bregović je uz Bijelo dugme i pjesnika Duška Trifunovića snimio ploču za djecu “…a milicija trenira strogoću”. Iako je prvobitno bilo zamišljeno da na njoj pjeva Seid Memić Vajta, on je bio zauzet, pa je tu ulogu na kraju obavio dječak Ratimir Boršić Rača.

Ispostaviće se da je Bregović opet imao nos za biznis, jer je odlučio da album stavi na “veliku” ploču. Naime, bilo je predviđeno dа se album štampa u tirаžu od samo 5.000 primjerаka, ali je udarna numera “A, milicija trenira strogoću” u nevjerovatno kratkom vremenu, čak i za Bijelo dugme, postala pravi hit.

Beogradske radio-stanice emitovale su je desetak puta na dan, a refren su pjevala i djeca i odrasli.

Ploča je, naravno, morala biti doštampavana i uskoro je dostigla “zlatni” tiraž, što će reći da se prodalo više od 500.000 primjeraka.

2. “Slatki snježni voz”, Razni izvođači (1989)

Ovog albuma sjetiće se oni koji su te godine dobili Sarabon novogodišnje paketiće, istoimene sarajevske fabrike čokolada. “Paketić” je, u stvari, bila platnena vrećica sa džepićem, koji je krio audio-kasetu “Slatki snježni voz”.

Ovaj album rock pjesama krije 14 obrada poznatih svjetskih hitova, ali u prepjevu i sa tekstovima prilagođenim klincima.

Ovaj projekta okupio je poznate pjevače, među kojima su bili Mladen Vojičić TifaNele KarajlićBranko Đurić ĐuroEmir Cerić, glumac Josip PejakovićBora Đorđević i Zlaja Ivanišević.

Ova ekipa je snimila obrade pjesama poput “Hit the road, Jack”“Don’t worry, be happy”“Jambalaya (On the Bayou)” ili “Gimme Hope Jo’anna”. Takođe, pauze između pjesama su ispresijecane pričama u izvedbi članova Top liste nadrealista.

Inače, iza ovog izdanja stoji Adam Subašić iz benda Kongres, kao autor koncepta, urednik, aranžer i tekstopisac, a koautori su Dubravko BibanovićMahmud Paša FerovićDavor Sučić Sula i Dado Džihan.

3. “Rokenrol za decu/Rokenrol bukvar”, Vlada i Gile (1990)

Samo par mjeseci kasnije, dva frontmena, dva velika prijatelja, Vlada Divljan iz Idola i Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, snimiće nešto slično na tekstove Ljubivoja Ršumovića, poznatog pjesnika za djecu.

Za potrebe davno zaboravljene istoimene predstave od prije skoro 20 godina, Vlada i Gile su obradili poznati repertoar serije albuma “Deco pevajte sa nama”, koji su obilježili brojna djetinjstva.

U omotu koji je djelo Radovana Hiršla upakovane su numere sa sjajnim aranžmanima Vlade i Gileta, dok miks ovog izdanja potpisuje Enco Lasić, član legendarnih Indexa.

Na CD izdanju, ubačen je i dio koji su autori snimili za dječiju emisiju “Fazoni i fore” s početka devedesetih.

4. “Muzika za decu”, Rambo Amadeus (1995)

I na ovom albumu stihove je sročio Ljubivoje Ršumović, dok je Svjetski Mega Car (ili World Killo Tzar, kako kome volja) komponovao kompletnu muziku. Ploča snimljena za rekordna dva dana, a pored Ramba su svirali i Bata Božanić (bas gitara), Neša Petrović (saksofon), Goran Ljuboja Trut (bubnjevi).

Aranžmani za ove sjajne rock, funk i soul kompozicije su rađeni na licu mjesta, u toku snimanja, što je sasvim očekivano ako se ima na umu gorenavedeni period nastanka.

Tekstove za posljednje dvije pjesme, “Sex” i “ABVGD” , napisao je sam Rambo.

Inače, ovo izdanje se može preuzeti besplatno sa Rambovog zvaničnog sajta.

5. “Hogli-Vogli Rok”, Zbogom Brus Li (1999)

Nakon nekoliko uspješnih nastupa na “Zmajevim dečjim igrama”, bend Zbogom Brus Li je odlučio da snimi album za djecu, prema tekstovima kantautora Dušana Radaka, a objavljen je upravo uz pomoć ove manifestacije.

Dvadesetak numera predstavljaju pravi punk rock bukvar za najmlađe, a album je veoma dobro ocijenjen od strane kritičara i publika ga je odlično prihvatila.

U planu je bilo i snimanje istoimene dječije TV serije, za koju je album “Hogli-Vogli Rok” trebao da bude muzička podloga, međutim projekat je otkazan zbog NATO bombardovanja Srbije.

Pjesme sa ovog izdanja “Mama rodi dec” i “Kad u školu pođem ja”, postale su pravi hitovi i bend ih svira na koncertima i dan-danas.

BONUS 1: “Na slovo na slovo”, Razni izvođači (1978)

Nekada ploča, a danas remasterizovani CD iz zaboravljene TV serije “Na slovo na slovo” možda ne spada baš u rock’n’roll, ali ga svakako moramo spomenuti. Izdanje na CD-u ima čak 24 bonus pjesme u odnosu na inicijalni produkt umjetničkog svijeta sedamdesetih godina.

Za veoma živopisne, a povremeno i psihodelične kompozicije, krivac je bio Miodrag Ilić Beli, dok su stihove napisali Dušan Radović i Aleksandar Popović, a numere su izvodili Đuza StojiljkovićLola NovakovićMića Tatić i Paja Minčić.

Ne bi bilo pretjerano reći da se na albumu i te kako osjete Frank Sinatra i Dean Martin, a aranžmani sežu još i dalje, do granica već spomenute psihodelije.

 

Izvor: Bosonoga.com