Dobrodošlica kućnim ljubimcima: Vrtić iz Novog Sada postao PET FRIENDLY

Foto: petface.net

Jedan vrtić u Novom Sadu po mnogo čemu se razlikuje od svih ostalih – ovaj vrtić je poželio dobrodošlicu četvoronožnim kućnim ljubimcima i zvanično postao “pet friendly”.

Riječ je o predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo”, odnosno njihovom objektu “Zvončica”, u koji mame i tate mogu po djecu doći u društvu svojih ljubimaca.

Sa mališanima ovog vrtića družio se i terapeutski pas Lara

U vrtiću “Zvončica” ovim povodom održana je i jedna lijepa, humana i prije svega edukativna radionica:

– Prezentacija Centra za pet terapiju “Prijateljska šapa” i psa Lare, oduševila je sve. Na pristanak roditelja, koji je u ovom slučaju bio stopostotan, održali smo prvu u nizu radionica sa dječicom. Lara je došla u vrtić, družila se sa djecom, a mi smo prije njenog dolaska učili o pravilnom ponašanju prema psima  – izjavila je Tijana Stanojev, veterinarka, koja je uključena u sam projekat.

Inače, Lara je terapeutski pas “Prijateljske šape”, obučena je za rad sa djecom, a to je vrlo bitna činjenica jer u pomenutom novosadskom vrtiću idu i djeca sa posebnim potrebama.

Prije njenog dolaska, veterinarka Tijana je sa dječicom prošla mini edukaciju, kako pravilno prići psu, kako ga maziti, dati mu keksić i slično.

– Tako da kada je Lara ušla, djeca su bila već spremna i oduševljena. Usvojili su svaku riječ predavanja i sve je prošlo fenomenalno – kaže nam Tijana.

Nedavna vijest o “pet friendly” fakultetu takođe je oduševila region. Filozofski fakultet u Osijeku postao je prva “pet friendly” visokoškolska ustanova, u koju studenti ali i zaposleni mogu da uđu sa svojim kućnim ljubimcima.

Osim veterinarke, u radionici je učestvovao fizioterapeut Svetozar Stevin, koji je pričao o značaju pasa u svakodnevnom životu djece, koja su dio ove vrste terapije.

– Mislim da smo smo bogatiji za jedno novo iskustvo. Zahvaljujemo se drugarima iz vrtića na lijepo provedenom vremenu i ukazanom povjerenju. Nastavljamo posjete vrtićima u Novom Sadu – dodala je Tijana.

Bravo i za projekat i za roditelje, ali i za nadležne u ovim ustanovama. Naravno, najveći aplauz dječici koja se od malih nogu uče pravim vrijednostima.

Petface.net