Svi simptomi koji najavljuju prve bebine zubiće

Čak i kada je nicanje zuba u pitanju, genetika igra veliki uticaj. Ako ste vi rano dobili prve zube, velika je vjeroVatnoća da će i vaše dijete.

Poznato je da nicanje prvih zubića ne prolazi baš glatko.

Kada će to biti zavisi od djeteta do djeteta i vremenski raspon je doista širok. Dok kod nekih beba prvi nikne već oko petog mjeseca, neke bebe budu bez zuba do osmog ili devetog mjeseca života.

Čak i kada je nicanje zuba u pitanju, genetika igra veliki uticaj. Ako ste vi rano dobili prve zube, velika je vjerovatnoća da će i vaše dijete.

Zanimljive činjenice o nicanju zubića:

  • Ranije niču kod djevojčica nego kod dječaka.
  • Rast zubića obilježen je brojkom četiri. Kada krenu nicati možete očekivati četiri nova zuba svaka 4 mjeseca.
  • Djeca obično imaju sve mliječne zube u dobi od 2,5 godine.
  • Razmak između mliječnih zuba ne znači da će tako rasti i trajni. Ne zabrinjavajte se, uživajte u lakšem čišćenju zuba.

Simptomi koji ukazuju na skori rast prvog zubića:

Slinjenje – Beba će neprestano sliniti, što može uzrokovati neke od sljedećih simptoma.

Osip na licu – Kako će slina neprestano prekrivati bebino lice, osobito noću, nije neuobičajeno da se kod bebe pojavi osip na području oko usta i na bradi. Slinu brišite mokrim mekanim ručnikom i toplom vodom kako ne biste dodatno pojačali osip.

Proljev – Još jedna od posljedica pretjeranog izlučivanja sline. Usljed rijetke stolice vrlo često se pojavljuje i pelenski osip. Redovno mažite bebinu guzu i ostavite bebu nakon presvlačenja malo golu kako bi se krema upila i guza potpuno osušila prije nego opet stavite pelenu.

Povišena tjelesna temperatura – Ovo je sasvim normalan simptom rasta zubića. Zbog probijanja mekog zubnog mesa tvrdim zubićem dolazi do povišene temperature koja obično ne prelazi 38°C.

Ukoliko temperatura ne pada, obratite se pedijatru kako bi vas savjetovao o uzimanju lijeka za snižavanje tjelesne temperature ukoliko je potrebno. Povišena temperatura dijete će učiniti razdražljivim.

Beba sve grize – Kako bi olakšale bol i nelagodu, bebe neprestano pokušavaju desni masirati nečim, pa će im tako poslužiti sve što dođe pod ruku. Igračke, vaš prst, krevetić, sve je dobro za pravu masažu.

Prije samog izbijanja zubića beba će sve snažnije stezati predmete desnima, pa će se ponekad i povrijediti i ova masaža će završiti suzama.

Ponudite bebi nešto hladno i tvrdo poput guma namijenjenih upravo olakšanju prilikom rasta zubića koje možete staviti u zamrzivač prije korištenja.

Nesanica – Rast zubića ne odmara noću, pa se čak i prave spavalice često bude kada zubići krenu nicati.

Odbijanje hrane – Sasvim je normalno da beba manje jede kada je muče zubići. I dojenje i hranjenje na bočicu za bebu može biti vrlo bolno.

Tada pokušajte djetetu ponuditi hranu rashlađenom kašikicom. Kašice neka budu hladne, a sokiće ili čajeve možete staviti u zamrzivač i napraviti sladoled od njih te ga ponuditi djetetu.

index.hr