Neobična umjetnost Zage Nikić: Oslikavanje trudničkih stomačića

Oslikavanje trudničkih stomačića je nešto što sve više privlači buduće mame koje žele imati neobičnu uspomenu na ovaj poseban period u njihovim životima.

Umjetnost oslikavanja ljudskih tijela stara je vijekovima. Smatra se da je skoro svaka stara kultura na svijetu koristila ovu tehniku, najčešće u sklopu nekog rituala.

Body art kao pravac moderne umjetnosti nastao je 1966. godine. U centru ove umjetnosti je tijelo, bilo da umjetnik koristi vlastito ili tuđe tijelo kao objekat za stvaranje umjetničkog djela, odnosno kao “hodajuće” platno za slikanje, transparent za parole, različite simbole i poruke.

Oslikavanje tijela (Body painting) predstavlja formu body arta. To je privremena slika na ljudskoj koži koja traje nekoliko sati. Posebno zanimljiv vid body paintinga je oslikavanje trudničkih stomačića.

U školi za trudnice “Radosnica” održana je prva radionica posvećena oslikavanju trudničkih stomačića koje je ukrašavala Zaga Nikić, talentovana mlada umjetnica poznata po tome što se pored profesionalnog šminkanja bavi i oslikavanjem tijela.

Foto: Filip Bijelić

Godinama oslikava trudničke stomačiće i – kako kaže – svim srcem uživa u tome.
Umjetnost oslikavanja trudničkih stomačića je nešto što sve više privlači buduće mame koje žele imati neobičnu uspomenu na ovaj posebni period u njihovim životima.

Bodypaintingom se bavim već nekih pet godina, a najveći izazov mi je bio nabaviti boje jer ih kod nas nisam mogla naći. Kada sam dobila ideju da oslikam trudnički stomačić, mislila sam da sam prva na svijetu koja se toga dosjetila. Međutim, kada sam potražila inspiraciju na googlu vidjela sam da je to u svijetu vec standard i da nema trudnice koja nije napravila bar photoshooting u drugom stanju, dok je kod nas to bilo nešto novo”, kaže Zaga.

Teme koje može oslikati su raznolike, vesele i šarene, a ukoliko trudnica nema posebnu želju, dovoljno je da se prepusti mašti ove svestrane umjetnice.

Foto: Filip Bijelić

“Trudnice mi najčešće prepuste da odlučim šta crtamo. Upute me da li je beba dječak ili djevojčica i ukoliko je tema, recimo, čestitka tati za rođendan, što jako često traže, onda se dogovaramo šta bi to tatu najviše obradovalo. Mada, oslikavala sam stomačiće i majkama koje nisu željele znati šta nose, u tom slučaju biramo motiv koji se mami najviše dopada: malu balerinu, medvjediće, rode i slično.”

Foto: Filip Bijelić

Tehniku crtanja koju koristi razvila je sama.

“Prvo uradim skicu na papiru da se buduća mama ne bi umarala dok skiciram, tako da unaprijed znamo šta crtamo. Boje koje koristim su na vodenoj bazi, dermatološki ispitane i prihvatljive kako za trudnice tako i za djecu. Lako se skidaju običnom vodom ili vlažnom maramicom, upravo zato nakon završetka oslikavanja sačekamo da se boja osuši”, objašnjava Zaga.

Na besplatnoj radionici škole za trudnice “Radosnica”, najsrećnija trudnica je u okviru nagradne igre dobila na poklon oslikavanje stomaka kao i besplatno profesionalno fotografisanje za koje se pobrinuo poznati banjalučki fotograf Filip Bijelić.

Foto: Filip Bijelić

Informacije o budućim radionicama škole za trudnice “Radosnica” možete da dobijete putem njene facebook stranice.