Psihološke promjene u trudnoći

Koliko god sa sobom nosila osjećanja ushićenosti, radosti i sreće, trudnoća je stanje koje karakterišu i manje prijatne emocije – strepnja, zbunjenost i strah.

Ovo je značajno razdoblje u životu svake žene ali ne samo žene već i muškarca, jer predstavlja fazu privikavanja i pripreme na činjenicu da će postati roditelji.

Trudnoća je vrijeme stalnih promjena kod žene. U organizmu se sve počinje mijenjati: od fizičkih promjena koje nastaju sa rastom stomaka, te povećanog opterećenja organizma i organa koji treba da osiguraju sve ono što bebi treba, pa sve do psiholoških promjena. Ujedno se stvara nova atmosfera, mijenjaju dotadašnje navike i način života.

Pojačano lučenje hormona te fizičke i psihološke promjene na koje žena treba da se navikne često dovode do burnih reakcija zbog čega se trudnoća opravdano naziva i drugo stanje. Naravno, ove promjene ne utiču samo na ženu već i na muškarca, reflektujući se na njihove međusobne odnose i zahtijevajući od njih kao para prilagođavanje na novonastalu situaciju.

Činjenica da će dobiti dijete i postati roditelji zahtijeva suočavanje svakog od njih sa strahovima i očekivanjima vezanim za sebe kao roditelje, kao i početak utvrđivanja sopstvenog stila roditeljstva. Način na koji roditelji predstavljaju okruženje i pomažu djetetu da ovlada njime, u velikoj mjeri određuje način na koji će dijete doživljavati i osjećati se sigurnim da odgovori na postavljene zahtjeve.

Upoznavanje sa svim što se u ovom periodu može očekivati, osjećanjima i dilemama sa kojim se suočavaju te izazovima koje imaju kao par je prvi korak ka uspješnom prevladavanju ove veoma značajne životne faze.

Sa čim se susreće žena, a sa čim muškarac, kako se sve to odražava na njihov partnerski odnos te koliko je ovo izazovan period za oba partnera pokazala su pitanja i živa diskusija brojnih trudnica nakon predavanja “Psihološke promjene u trudnoći” u školi za trudnice “Radosnica”, koje je vodila psiholog i psihoterapeut Milijana Niškanović.

Ukoliko želite da prisustvujete budućim radionicama za trudnice i mlade mame, pratite program “Radosnice” putem facebook stranice ove škole.