Bebe i respiratorne infekcije

Hladni dani su vrijeme čestih respiratornih infekcija. Roditelji koji imaju bebu uzrasta do nekoliko mjeseci, trebalo bi da su upoznati barem sa najjednostavnijim mjerama prevencije.

Činjenica je da od respiratornih infekcija najteže možemo da se zaštitimo, dok je apsolutna zaštita u uobičajenim životnim uslovima gotovo nemoguća.

Izuzetno je važno imati na umu da obična kijavica, koju je dobio jedan od roditelja, ili starije dijete – može da izazove ozbiljniji poremećaj disanja kod novorođenčadi i odojčadi. I to do te mjere da dijete mora da se odnese na pregled, a nerijetko i primi na bolničko lečenje.

Djelovanje respiratorne infekcije

Novorođenčad i mlađa odojčad su takozvani obavezni “nosni disači”, odnosno teško dišu na usta. Stoga zapušenje nosa za njih predstavlja ozbiljan problem, koji može da se manifestuje otežanim hranjenjem, zagrcnjavanjem i pomodrelošću kože.

Osim toga, komplikacije respiratornih infekcija, kao što su zapaljenje srednjeg uva ili zapaljenje pluća – nastaju mnogo lakše kod djece uzrasta do nekoliko meseci, a traju duže nego kod starije djece i odraslih. Povećana “osjetljivost” na respiratorne infekcije je posljedica nezrelog, samim tim i slabijeg imuniteta u ranom životnom uzrastu. Ove činjenice ukazuju da ima smisla primijeniti posebne mjere prevencije respiratornih infekcija kod djece najmlađeg uzrasta.

Mjere prevencije prvog reda

Infekciju najčešće prenese neko od ukućana (majka, otac, stariji brat ili sestra…). Stoga je najvažnije da se ukućani trude da ostanu zdravi. Često je to teško ostvarljivo, naročito izbjegavanje velikog broja ljudi u zatvorenom prostoru, jer roditelji odlaze na posao a starija djeca u obdanište ili školu. No, postupak koji je ostvarljiv jeste češće pranje ruku u sezoni prehlada, pogotovo ako u blizini ima osoba koje kijaju, kašlju, ili ih boli grlo. Razlog je jednostavan: ustanovljeno je da se ove infekcije prenose kapljično, ali i preko ruku, odnosno sekreta disajnih puteva koji dospijeva na ruke.

Kada je reč o novorođenoj bebi, treba pomenuti naš tradicionalni običaj pozivanja rodbine i prijatelja po izlasku majke i bebe iz porodilišta. Verovatnoća da beba ili ukućani dobiju respiratornu infekciju u sezoni prehlada je velika. Odgovornost je na svakoj porodici da dobro razmisli kako će da organizuje slavlje, koje može da se pretvori u liječenje novorođene bebe.

Ako oboli starija sestra ili brat, mjere prevencije zavise od uzrasta djeteta. Znatno je lakše ograničiti kontakt starijeg djeteta – uzrasta preko pet, šest godina. Ukoliko se radi o mlađem djetetu, sve zavisi od organizacije porodičnog života, ali na svaki način treba pokušati prevenciju prenosa respiratorne infekcije na najmlađeg člana porodice.

Mjere prevencije drugog reda

Ako neko od ukućana ipak oboli, treba primijeniti mjere prevencije drugog reda. Čak i ako je oboljeli: majka, otac ili starije dijete – primjenjivanjem određenog režima postoji mogućnost da se beba poštedi respiratorne infekcije. Kada se radi o roditeljima, savjetuje se da drugi roditelj preuzme brigu oko djeteta, koliko je moguće.

Ako majka sa respiratornom infekcijom doji bebu, treba da stavlja hiruršku papirnu masku i uredno pere ruke prije svakog prilaženja bebi. Dakle, u periodima bliskosti oboljelog roditelja i djeteta, važno je da se uvijek zaštite disajni organi i tako spriječi prenošenje infektivnog uzročnika (najčešće je to virus).

Ukoliko ste učinili sve, a vaša beba je ipak dobila respiratornu infekciju, ne očajavajte. Već je rečeno da od ovih infekcija veoma teško možemo da se zaštitimo u uobičajenim uslovima života. U svakom slučaju, dijete treba odnijeti na pregled kod pedijatra. Ne treba unaprijed davati nikakve lijekove (sirupe, kapi za nos, čajeve…), jer će pedijatar najbolje da odredi da li je liječenje potrebno i da propiše odgovarajuće lijekove.

Dr Miloš Ješić, pedijatar-neonatolog
mojpedijatar.co.rs