Otvoren ROBOKIDS Centar za STEM edukaciju djece i mladih: Budućnost je stigla!

“Dok nije bilo auta, ideja o vožnji je bila luda, dok nije bilo aviona ideja o letenju je bila samo san. I dok se čovječanstvo nije uvjerilo u suprotno, mislilo se da je Zemlja ravna ploča”

Da su ideje i znanje ponovo u modi potvrdio je “ROBOKIDS” – prvi centar za naprednu STEM edukaciju djece i mladih – koji je otvoren danas u Banjaluci, sublimirajući ono najbolje iz nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (Science, Technology, Engineering and Mathematics) i podstičući prva interesovanja za poslove budućnosti.

Osnivač RoboKids centra Zoran Gajić istakao je da je Banja Luka, kroz ovaj vrijedan projekat, dobila mjesto koje će mladima omogućiti da u skladu sa najnovijim trendovima i svjetski priznatim licencama, pohađaju kurseve i unapređuju znanja iz robotike, programiranja, biohemije, elektronike i drugih naučinih oblasti, podsjećajući da će među top 50 globalno najtraženijih profesija do 2020. godine, čak 42 biti iz sektora STEM poslova.

Zoran Gajić, osnivač RoboKids centra

“Osim toga, ovdje će se održavati kursevi iz oblasti ličnog usavršavanja, poput diplomatije, preduzetništva, komunikacijskih vještina i mnogi drugih. Sve veća potražnja za tehničkim, a prvenstveno IT kadrovima u regionu ukazuje na potrebu rane promocije STEM-a među mladima, inspirišući ih da se aktivno uključe u vanškolske aktivnosti”, naveo je Gajić.

Šef ekonomskog odjela USAID-a Andrew Boegel, kao jedan od donatora svečano je otvorio centar, podsjećajući da će današnji đaci već sutra biti aktivni sudionici ovog društva, naročito na polju nauke, matematike, inžinjerstva i tehnologije.

David Kramer iz Švicarske ambasade u BiH je u svom obraćanju naglasio da RoboKids nije samo trening centar već zajednica inovacija, ljudi, ideja, tehnologija; mjesto za radoznale ljude, mlade po godinama i mlade u duši, te da je upravo radoznalost ta koja stvara ideje i znanja.

Zoran Gajić sa Davidom Kramerom

“Dok nije bilo auta, ideja o vožnji je bila luda, dok nije bilo aviona ideja o letenju je bila samo san. I dok se čovječanstvo nije uvjerilo u suprotno, mislilo se da je Zemlja ravna ploča”, šaljive su ali tačne riječi Davida Kramera, koji je podsjetio da ideje stvaraju inovacije, a da bez inovacija nema napretka. “Svaka inovacija započinje sa idejom i ludom osobom koja vjeruje u nju i koja ne odustaje. Švicarska je ponosna da bude mali dio RoboKidsa u Banjaluci. Radujemo se da vidimo šta će se desiti u ovom ekosistemu tehnologije. Nadamo se da će naići na punu podršku vlasti, kao što se nadamo da će ideja biti preuzeta i u mnogim drugim mjestima u BiH.”

Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da Grad Banja Luka podržava otvaranje jednog ovakvog centra gdje će mladi imati priliku da stiču savremena znanja iz različitih oblasti.

“Imajući u vidu kojom brzinom se razvijaju nauka i tehnologija, ovo će za nas za 20 godina biti daleka prošlost. Teško je uopšte i procijeniti kojim će se zanimanjima baviti djeca koja su danas uzrasta osnovaca i srednjoškolaca. Za nas je važno da naša djeca imaju ovakav prostor u kojem će moći da se upoznaju sa modernim dostignućima, koja su u svijetu već uveliko u primjeni”, rekao je gradonačelnik Radojičić i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je privatni sektor u ovoj oblasti pretekao javni sektor.

Gradonačelnik Igor Radojičić na otvaranju RoboKidsa

Direktor Programa za Sjeverozapadni Balkan međunarodne organizacije za pomoć djeci “Save the Children” Ahmed Pjano je istakao da je ovaj centar nešto što će dati praktične primjere o tome kako se STEM primjenjuje i kakve su implikacije STEM-a u procesu učenja i za unapređenje budućih generacija, te da će rad RoboKidsa predstavljati i mogućnost za ogledne časove prosvjetnim radnicima, kada počnu da primjenjuju STEM metodologiju u svom redovnom radu.

“Do tada, ja vjerujem da nas čeka puno lijepih priča, puno aktivnog rada i vjerujem da ćemo svi zajedno dati svoj doprinos unaređenju obrazovnog sistema i značajnim promjenama o tome kako učimo djecu da ono što je teoretsko znanje bude primjenjivo i u praksi”, naglasio je Ahmed Pjano.

ROBOKIDS će svojim polaznicima omogućiti razvoj intelektualnih potencijala i korisnih vještina, profesionalno oblikovanje i usavršavanje, mnogo dobre zabave uz različite licencirane programe, vođene od strane visokoedukovanih i iskusnih trenera.

U planu je organizovanje ROBOchats i drugih događaja, po uzoru na popularne TED Talks, a posjetioci će na raspolaganju imati Coworking space, sobu za sastanke, laboratoriju za kodiranje, kreativni lab i kafe areu.

Stručna saradnica u RoboKidsu Željka Gajić pozvala je sve roditelje da se jave u decembru i januaru na “demo časove” koji će biti besplatni, a cijena kurseva će biti formirana u februaru i biće prilagođena našem tržištu i sredini.

Otvaranje Centra podržale su organizacije “Save the Children”, USAID i Ambasada Švajcarske u BiH i drugi donatori.

Robotika, autonomna vozila, digitalna umjetnost, genetska dijagnostika, Internet of things više nisu nadrealna ikonografija naučno-fantastičnih filmova – danas su postali dijelom globalne svakodnevice: Budućnost je u Banjaluku – očito – stigla!

Za više informacija posjetite: facebook.com/robokidsbanjalukarobokids.xyz