Afirmacije koje vas mogu smiriti dok vam dijete ima ispade bijesa

Tantrumi kod djeteta mamaklik
Photo: pinterest

Pored onoga “diši duboko” i sličnih savjeta, važno je i šta sebi govorimo u situacijama dječjih izliva bijesa, kako bismo mogli da se smirimo i zaista pomognemo djetetu.

Aleksandra Birta Ilić, psiholog po struci i freelance pisac, vođena vlastitim roditeljskim iskustvom predlaže deset afirmativnih rečenica koje vas mogu smiriti u trenucima kada vaši mališani imaju napad bijesa:

Ako je neko apsolvirao ispade bijesa onda smo to moj zvrk i ja.

Puno sam pisala o tim našim iskustvima, i još uvijek imam puno toga da kažem na tu temu. Jer znam koliko je to roditeljima potrebno. I koliko je prije svega našoj djeci to potrebno.

Kada dođu momenti takvih burnih emocija, teško je svima. Djetetu jer ne zna šta i kako sa tolikim intenzitetom emocija, a roditeljima jer se u tim trenucima suočavaju sa puno neprijatnih raspoloženja i emocija:

  • strah da je to što se dešava nešto što nije “normalno”
  • strah da neće moći sa tim da izađe na kraj
  • doživljaj nemoći
  • sramota od drugih koji svjedoče takvim “ispadima”
  • doživljaj da on negdje griješi
  • itd.

Ova lista bi mogla da ide u nedogled.

Puno je tekstova o tome šta roditelji da rade u situacijama u kojima dijete ima izlive jakih emocija bijesa, ali je malo mijesta gde oni mogu naći informacije o tome kako to da urade.

Lako je kreirati teorije o svemu tome, ali u takvim situacijama i ti budeš preplavljen različitim neprijatnim emocijama, pa je potrebno prvo sebe smiriti, da bi na kraju mogao adekvatno da reaguješ i uradiš to što ti svi predlažu.

E tu dolazimo do onoga što ja često potenciram u svojim tekstovima: do naših razmišljanja!

Pored onoga “diši duboko” i sličnih savjeta, važno je i šta sebi govorimo u situacijama dječjih izliva bijesa, kako bismo mogli da se smirimo i zaista pomognemo djetetu.

Tim povodom, za vas sam kreirala listu od 10 afirmacija – jednostavnih rečenica koje sebi možete ponavljati u pomenutim situacijama. Pronađite one koje vama najviše leže i dobro ih upamtite, pa primijenite u narednoj situaciji.

Garantujem vam da ćete osjećati barem malo manji stres i da ćete “otvorenijih očiju” moći da pomognete djetetu koje je van kontrole u tom trenutku.

1. “Ovo se dešava i drugima.”

Drugim riječima, niste sami i vaše dijete nije “najgore”! Očekivano je da na ranom uzrastu (naročito između 2. i 3. godine) dijete ne zna dobro da kanališe svoje emocije. Ni mozak nije tome dorastao u fiziološkom smislu. Neka djeca to više pokazuju, neka manje.

2. “Ja sam i dalje dobar roditelj, nevezano za ovakve njegove ispade bijesa.”

Ne zaboravite da vi niste odgovorni za djetetove emocije i reakcije. Vi ste odgovorni za to kako reagujete na njegovo neželjeno ponašanje i za to kako uspostavljate pravila tamo gdje je to neophodno.

To što vaše dijete ima burne izlive bijesa nema apsolutno nikakve veze sa vašim roditeljstvom.

3. “Njemu je u ovom trenutku gore nego meni.”

Meni je ovakva rečenica puno pomagala. Sa njom u momentu nestanu sva ona razmišljanja: Zašto MI on ovo ponovo radi? Zašto se MENI sve ovo dešava?

Hej, bre:

  • Ne ponaša se on namijerno ovako!
  • Ne radi on ovo MENI!
  • Ne dešava se sve ovo MENI! Dešava se prije svega njemu i on ne zna šta sa svim tim.

4. “Važno je da ja ostanem smirena, kako bih mogla i njega da smirim.”

Ako i vi krenete da bjesnite, nikako nećete moći da pomognete njemu da umiri svoj bijes. Iako naš organizam fiziološki reaguje bijesom na djetetov bijes, budite jači od toga, pa razmišljanjima naučite da brzo umirite svoje burno stanje, kako biste na kraju bili sposobni da pomognete i djetetu.

5. “Važno mi je kako se trenutno moje dijete osjeća, a ne šta drugi misle o cijeloj situaciji.”

Stop sljedećim razmišljanjima:

  • Kako trenutno izgleda moje dijete dok se ovako baca i vrišti?
  • Kako izgledam ja kao roditelj?
  • Šta li drugi sad misle?

Nevažni su. Važni ste vi i vaše dijete. I to kako da na najbolji način riješite datu situaciju.

6. “Ovo je znak da moje dijete “zna da osjeća” i to je super!”

Vaš zadatak je da ga naučite kako da kanališe bijes, a ne da ga zabranite.

Bijes će neminovno vaše dijete osjećati u toku života. Ukoliko mu govorite kako nije u redu da to osjeća, ono će naučiti da ga potiskuje i kasnije će ga manifestovati kroz bezbroj pogrešnih ponašanja.

I kad smo kod toga:

7. “Bolje je da izbacuje taj bijes iz sebe nego da ga potiskuje.”

Kada dijete plače i vrišti, ono se u stvari rješava stresa. To je zato što suze sadrže kortizol, stres hormon. Ukoliko ste vi sve vrijeme tu uz njega, kad se isplače, sigurno ste primijetili kako mu u stvari bude lakše. Bukvalno se “ispraznio”.

Ako je sve to dugo trajalo (kao kod mog zvrka), nerijetko će poslije toga i smiren zaspati, ili će nastaviti da se igra i da se, oslobođen od stresa, mazi ili pjeva.

A ako sve to čuva u sebi, duplo gore će i njega i vas sve te neprijatne emocije iznenaditi kad se najmanje budete nadali.

8. “Sva osjećanja su dozvoljena, pa i bijes.”

Koliko god neprijatna neka osjećanja bila, to ne znači da su zabranjena. Ono što ne treba dozvoliti je da te emocije manifestujemo tako da na bilo koji način povrijedimo sebe ili druge.

9. “Djetetu sam ja sigurna luka, i zato ima slobodu da se preda mnom oslobađa bijesa.”

Moj zvrk je jake izlive bijesa imao najčešće preda mnom. U početku su muž i baka mislili da ja nešto ne radim dobro, da bi na kraju svi primijetili da on to radi tamo gdje osjeća najveću sigurnost.

On to nije radio zato što je pokušavao da manipuliše mnome. Ne!

Radio je to zato što je osjećao dovoljno slobode i sigurnosti da baš preda mnom izbaci iz sebe sve što je osjećao.

A možda i zato što je znao da mu i pored toga ja neću uskratiti ljubav i povezanost koju imamo.

10. “Da, opet ima ispad bijesa. I vjerovatno će ga imati ponovo!”

Na prvi pogled ovo ne deluje smirujuće, ali ponekad su nam zaista potrebni šamari realnosti da bismo prihvatili neke neminovnosti.

Ne postoji pravilo kad i kako prestaju izlivi besa kod dece. Postoje samo saveti kako da ih svi što bolje podnosite.

Svesnost o tome šta sebi u tim trenucima možete sebi reći su jedan od načina da sve prođe najbolje po vas i po dete.

Napomena: Tekst se odnosi na djecu u prvim godinama života. Ako vaše dijete predškolskog ili školskog uzrasta ima izuzetno jake izlive bijesa, možda bi bilo korisno da se obratite stručnjaku.

Aleksandra Birta Ilić
aleksandrabirta.com