Pitajte ginekologa – besplatna radionica za trudnice

Trudnoća je razdoblje u životu žene u kojem se tijelo , kao i psiha trudnice mijenjaju i pripremaju za porođaj.

Sama spoznaja da ste trudni nosi mnogo uzbudljivih trenutaka ali i mnogo pitanja kao i  blage nesigurnosti o tome šta vas čeka. Praćenje trudnoće podrazumijeva preglede, dijagnostičke pretrage, ultrazvučne preglede, konsultacije i kontrole.

Uključivanje u trudničke grupe, vježbe, edukacija te psihička podrška koju trudnice mogu dobiti kroz školu za trudnice od izuzetnog značaja su za informisanje i adekvatnu pripremu za porođaj.

Vidljive reakcije organizma majke na trudnoću su višestruke – pojačana pigmentacija na licu, tzv.trudničke pjege, uvećane usne,  otečen nos, zadebljan vrat, uvećane dojke, areole su jače prebojene i šire, pojava strija, pojava tamne središnje linije stomaka-“ linea fusca”, vagina i materica postaju lividni, pojačan venski crtež kao i otoci na ekstremitetima, najčešće potkoljenicama.

Trudnoća često može biti praćena mučninom, povraćanjem, gorušicom, podrigivanjem, čestim mokrenjem, pojačanim čulom mirisa, hemoroidima i opstipacijom.

Vidljivi odgovor organizma na trudnoću je i prirast tjelesne mase, prosječan oko 12 kg. Trudnica često ima osjećaj velike vrućine, što je i razumljivo s obzirom na uvećanje bazalnog metabolizma i do 15%. Povećan je i minutni volumen disanja za 50%. Pred porođaj, trudnica ima litar do dva više krvi u cirkulaciji, zahvaljujući hormonima i koštanoj srži, što predstavlja faktor sigurnosti za majku.

Većina trudnica najviše imaju povjerenja u ljekare kod kojih su odlazile i prije trudnoće pa se često odlučuju da im oni vode trudnoću.

Prilikom trudničkih pregleda  bilo bi dobro saznati  šta očekivati narednih nekoliko mjeseci, ali, često zbog “bure” emocija koju trudnice dožive kada na  ultrazvuku vide svoje najdraže biće “zaborave” na pitanja,  ili zbog nedostatka vremena od strane ginekologa da odgovori na sva pitanja, trudnice ostanu uskraćene za odgovore.

Drage trudnice, pozivamo vas u četvrtak, 3.8.2017. u 18.30 na našu novu, veoma korisnu i zanimljivu radionicu “Pitajte ginekologa”!

Ovo predavanje je osmišljeno kao interaktivna radionica na kojoj će dr Tanja Milić Radić, spec.ginekologije i akušerstva, odgovarati na sva vaša pitanja.

Dakle, sve što vas muči a niste stigle ili mogle pitati svog ginekologa, negdje ste nešto čule pa to želite provjeriti ili jednostavno, želite čuti zanimljive savjete onda je naša radionica pravo mjesto za vas.

Spremite pitanja i dodjite da zajedno potražimo odgovore na njih.

Zbog velikog broja polaznika naše škole, broj mjesta je ograničen te je prijava OBAVEZNA, u inbox ili putem tel.065915979! Vaša Radosnica, za korak ispred ostalih!