Proliv (dijareja)

PROLIV ILI DIJAREJA JESTE POJAVA VIŠE OD 3 TEČNE STOLICE U TOKU 24 ČASA. ON NASTAJE ZBOG UBRZANOG PRAŽNJENJA CRIJEVA I SMANJENE APSORPCIJE VODE U DEBELOM CRIJEVU

Kašaste stolice koje su česte kod male djece ili čvrste a češće stolice nisu proliv.Proliv kod djece izaziva dehidrataciju odnosno ubrzano gubljenje vode i gubljene elektrolita (natrijum, kalijum, hlor, bikarbonati ).
Uzročnici proliva mogu biti virusi, bakterije, protozoe. Uzročnici su takođe loša higijena prilikom pripreme hrane, upotreba zagađene vode, loša higijena suđa, nehigijensko odlaganje fekalija, upotreba starih i kvarljivih namirnica, neadekvatno čuvanje gotove hrane… Uzročnici proliva takođe mogu često biti i stres, uzimanje antibiotika, nepodnošenje određene vrste hrane odnosno intolerancija, reakcije na sredstva za čišćenje ili reakcija na neke lijekove.
Akutni infektivni proliv se najčešće javlja kod djece do dvije godine starosti. Od šestog mjeseca se bebi uvode nove namirnice i tada je i sklonost ka reakciji na njih najviše izražena. Takođe u tom periodu dijete je sklono da nečim iz okoline prilikom dodirivanja igračaka ili puzanja unese u organizam nešto što će izazvati proliv. On je veoma čest ljeti i u jesen.


Akutni vodenasti proliv traje od 7-10, najduže 14 dana a manifestuje se bolovima u stomaku, slabošću, ponekad i temperaturom i naravno velikim brojem vodenastih stolica. Dijete liječimo na taj način što mu dajemo što veće količine tečnost u vidu čaja ili soka od jabuke, lagane supe ili rižine vode, da bismo spriječili dalju dehidrataciju organizma.

Količina tečnosti koju treba davati djeci sa rijetkom stolicom su:

  • djeca koja su mlađa od 2 godine: 50-100ml
  • djeca od 2 do 10 godina: 100-200ml
  • djeca starija od 10 godina: koliko žele i mogu

Treba davati djetetu manje količine hrane cijelo vrijeme dok ima proliv a i poslije toga. Kod malih beba treba nastaviti sa majčinim mlijekom. Druga dozvoljena i adekvatno termički obrađena hrana je: riža, krompir, mrkva, banane, nemasno meso, pečena jabuka bez kore, nemasno meso…
Oralna rehidraciona terapija je unošenje tečnosti i elektrolita oralno, na usta, u obliku rehidracionog rastvora koji roditelji mogu kupiti u apoteci. Ovo treba biti dopunjeno što većim unošenjem drugih tečnosti i češćim a manjim obrocima prihvatljivim djetetu. Ukoliko dođe do poremećaja nivoa elektrolita i acidobazne ravnoteže dijete se liječi u bolnici. Ovo se dešava kod teških i dugotrajnih proliva. Upotreba probiotika je dozvoljena a u apoteci se možete raspitati šta dijete u kojem uzrastu može dobiti. Uvijek je potrebno savjetovati se sa ljekarom ako proliv kod djece traje duže od dva dana. Ukoliko dijete pati od visoke temperature, slabo jede i pije a proliv je uporan, povraća, ima osip, slabost i slične simptome ne možete ga liječiti sami i morate se obratiti ljekaru.