Montessori svijet: Ušuškaj me ljubavlju, nauči me da razmišljam

DA SU NAS KAO MALE PITALI ŠTA ŽELIMO, PRVI ODGOVOR BI BIO – OTKRIJTE NAM SVIJET!

I zaista, svijet smo otkrivali korak po korak. Uvijek je tu bio neko da nam pomogne, pridigne nas kad padnemo, osnazi kada klonemo, kaze da ne brinemo kada pogrijesimo…
Svi smo se rodili kao mali istraživaci. I to je zapravo bila naša prva i najveća vrlina. Roditelji nas nisu sputavali, a pokazali su nam put. Danas imamo svoje male istraživace… Otvorimo im oči, kako bi široko gledali na svaku životnu situaciju. Nije teško razmišljati po principu – “pomozi mu da uradi sam”.

 

Nezavisnost, odgovornost, poštovanje reda, uspjeh… Ovo je sve što želimo da kroz vaspitanje dobije naše dijete. Zvuči kao neki teški poredak? Ne, zvuci kao ljubav. A iz te ljubavi rodio se čitav sistem odgoja, vaspitanja i učenja. Montessori svijet!
U centru ove nevjerovatne ideje je upravo dijete koje uci kako bi samo pronašlo svoju ulogu, mjesto i cilj postojanja. Život ce mu svakako ponuditi mogućnosti da to i ostvari.
Nezavisnost je drugo ime Montessorija. Jer, svi smo mi željeli da budemo što samostalniji dok smo rasli. Pratite i vi svoje malo čudo i uvjerićete se da je ovo istina.
Vaspitač – zvuci kao strogoća. Montessori vaspitač je pažnja i skloniste, pažljivo prati djetetove potrebe i priprema prostor koji mu odgovara. Uvijek mu je na raspolaganju i čeka da mu se samo obrati kada za to ima potrebu.
Postoje li granice? Naravno! Jer, ovo ne znači da je djetetu dozvoljeno da radi sta hoće, ali mora da spozna i da je sam svoj gospodar. Neka samo otkrije sta je disciplina, poštovanje reda, odgovornost… Zapravo, granica djetetove slobode je sloboda drugih. U ovom šarenom svijetu okolina je pažljivo prilagodjena mališanu, kako bi se fizički, umno i duševno razvijao.

UČENJE KROZ IGRU ILI IGRA KROZ UČENJE. SVEJEDNO. VAŽNO JE DA JE IGRA I TE KAKO ZASTUPLJENA

Didaktički materijali su s pravljeni s ogromnom ljubavlju. Oni podstiču aktivnost i kreativnost. I greške su dozvoljene, ali dijete ih samo uoči… pravi red u svojoj spoznaji svijeta, od jednostavnijeg ka složenijem, od konkretnog prema apstraktnom. Razvija se, uči da misli svojom glavom.
Sve ovo, srećom, nije nam nedostupno. Montessori dječiji svijet postoji i u Banjaluci. Djeca vrijeme s radočću provode u njemu, u Grčkoj ulici na broju 7. Taj mali, šareni pogled u sutra ušuškan je ljubavlju koja ce naše dijete pripremiti za polazak u školu, dati mu slobodu da mašta i gradi, da se igra i uči, da upoznaje okolinu i spremi se da sigurno i bez zadrške napravi prvi korak u svijet odraslih.
Samopouzdanje zasnovano na znaju, kreativnosti i sigurnom koraku je pravi put u budućnost.

Posjetite ih i uvjerite se koliko su okrenuti dječijoj slobodi….

Pogledajte i 19 MUDROSTI MARIJE MONTESORI.