MATEMATIKA BEZ SUZA – mobilne aplikacije za vježbu i zabavu

 

U prethodnim člancima pažnju sam posvetila savjetima namijenjenim za roditelje – na koji način mogu odnosom prema djetetu, kroz igru i svakodnevne aktivnosti, razgovorom i što je najvažnije, upornošću, pomoći djetetu da prevaziđe strah od matematike, i kako da je zavoli, služeći se, između ostalog, i edukativnim igricama.

Ukoliko ništa od toga ne pomaže, ili učinak nije kakav ste očekivali, svakako ne odustajte, a u međuvremenu se pokušajte poslužiti i ovim modernim  „alatima“ koje sam za vas izabrala.

NAIME, DANAS – NAŽALOST, A U OVOM SLUČAJU MOŽDA I NA SREĆU – DJECA NE ISPUŠTAJU „PAMETNE TELEFONE“ IZ RUKU. UPOTRIJEBITE TU ČINJENICU NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN I SA SVOJIM DJETETOM ODABERITE NEKU OD MNOGIH MATEMATIČKIH APLIKACIJA KOJE SE NUDE U PLAY STORE-U NA ANDROID TELEFONIMA.

Predlažem Vam neke od najpopularnijih matematičkih mobilnih aplikacija za djecu različitih uzrasta, koje su dizajnirane da djecu uče četiri osnovne matematičke operacije (sabiranje, oduzimanje, množenje, dijeljenje) i još mnogo toga. Ove zabavne aplikacije će pojačati osnovne aritmetičke koncepte te podstaknuti ljubav za učenje matematike, kako kod djece predškolskog uzrasta, tako i školaraca.

Matematički izazov mozgalice

matematika-mozgalice

    Matematički trikovi i olakšice

matematika-trikovi

Sve matematičke formule na jednom mjestu

matematika-formule

Tablica množenjamatematika-mnozenje
Uspinjite se na društvenoj ljestvici rješavajući matematičke izazove i postanite KRALJ matematike!matematika-kralj Matematičke igre za djecu

matematika-igrice-za-djecu

Brojanje do 100

brojanje-do-100

Predškolska matematika

predskolska-matematika2

Igrice i zadaci za PRVI RAZREDIgrice i zadaci za DRUGI RAZREDIgrice i zadaci za TREĆI RAZRED

Igrice i zadaci za ČETVRTI RAZRED

Igrice i zadaci za PETI RAZRED

I najbolje za kraj!Dopustićete mi da budem subjektivna, pa preporučim ovo kao najinteresantniju opciju, obzirom da na istom telefonu, na njegovim suprotnim stranama, u ovoj fantastičnoj duel igrici dijete može da se takmiči sa svojim matematičkim protivnikom. A svima nam je poznato da takmičarski duh itekako čini i učenje i igru interesantnijom.matematika-duel

 

Dozvolite djetetu da isproba koja mu aplikacija najviše odgovara, ovisno o sposobnostima, uzrastu ili stilu učenja. Bez obzira koju odabrali, svaka od ovih igrica, matematiku pretvara u zabavu.

DJECA SU VEĆ NAVIKLA NA PAMETNE TELEFONE I TABLETE I SIGURNO ĆE LAKO SAVLADATI  OVE APLIKACIJE, OPUSTITI SE, KONCENTRISATI I, ŠTO JE NAJVAŽNIJE – UŽIVATI UČEĆI MATEMATIKU!


Naslovna fotografija: kidstoyhire.com.au

AUTOR: Bojana Mutić