Dijete traži pažnju i vuče za rukav? Ostavite sve i posvetite mu se u potpunosti!

Dijete traži pažnju i vuče za rukav? Ostavite sve i posvetite mu se u potpunosti!

Svako dijete traži pažnju, ali neka u većoj mjeri, što mamama i tatama može da bude zamorno.

More obaveza, nedostatak vremena, svakodnevni stres… Zvuči poznato? I niko nema milosti da vas na tren ostavi na miru. Svi traže svoje, a dijete traži pažnju, ali konstantno! Umorni ste, gubite se u svemu tome, nekako ste prisutni samo fizički, a djeca to i te kako osjete.

Zašto vas mališani “nemilosrdno” vuku za rukav? U čemu je štos? Kako se tuđa djeca samostalno zabavljaju, ne treba im asistencija u igri ili zadaći i ne gnjave za svaku sitnicu?

Zašto dijete traži pažnju, često na negativan način

Najčešći pokazatelji da djetetu nedostaje pažnja su oblici njegovog ponašanja. Takva djeca nezadovoljstvo i nedostatak pažnje iskazuju kroz:

  • viku i galamu,
  • agresivno ponašanje,
  • plač, vrištanje i udaranje ili
  • neprilagođenost u sredinama mimo porodične, u vrtiću, školi, društvu…

Ovakvi mališani nisu nevaspitani i grubi. Posmatrajte objektivno. Vrijeme koje posvećeno provedete sa djetetom pokazaće vam da mu ustvari nedostaje pažnja i aktivna komunikacija sa roditeljima. Zato su nesigurni i iskazuju to na način koji će ipak privući vašu pozornost.

Provodite kvalitetno vrijeme sa djetetom, zagrlite ga i poljubite, pohvalite kad je dobro. Naročiti manje djete će vremenom shvatiti da ćete mu uvijek biti podrška i zaštita ako treba.

Ako dijete traži pažnju, svakodnevno odvojite vrijeme samo za vas i vaše aktivnosti

Svaki dan odvojite određeni period koji ćete posvetiti samo i isključivo djetetu. Ovo znači da ste djetetu poklonili svu moguću pažnju i da ste koncentrisani samo na njega, bilo da je u pitanju igra ili razgovor.

Ovo vrijeme doprinosi zbližavanju roditelja i djece, razvijanju dobrih međusobnih odnosa povjerenja i ljubavi, produbljuje zajednička interesovanja…

Najlakše je ovo početi dok je dijete malo, kroz igru koju ono želi ali je takođe moguće i pokazujući interes za zanimanja školarca kao i teme koje interesuju tinejdžera.

U ovoj komunikaciji treba da sarađujete maksimalno ali dijete treba da vodi glavnu riječ. Ovo nije vrijeme za osude, prigovore i kažnjavanja, ovo je vrijeme za bliskost i povjerenje.

Nemojte razmišljati o tome da izgledate kao majmun dok skačete sa djetetom po kući ili se mutavo smiješite na neartikulisane glasove u omiljenoj pjesmi tinejdžera, razmislite koliko je to bitno za dijete.

Sa manjom djecom se igrajte, uklopite se u njihova interesovanja, sa većom djecom razgovarajte, takođe pokažite interesovanje za njima bliske teme i dešavanja, pitajte ih za njihov stav i način razmišljanja.

Ne omalovažavajte dijete nikada i pažljivo ga saslušajte.

Ako imate više djece različitog uzrasta podijelite vrijeme na svakog od njih. Djeca će osjetiti vaš trud i prisutnost, a vi ćete se osjećati kao uspješan roditelj.

Kada roditelj pokloni djetetu punu pažnju i odvoji vrijeme samo za njega, dijete počinje drugačije da se ponaša, postaje smirenije, sigurnije i sretnije.

Odvojite vrijeme da budete sa djetetom a ne uz njega. Nemojte dozvoliti da budete toliko zauzeti da vrijeme prođe, vi se okrenete i ne možete prepoznati osobu u koju je izraslo vaše dijete.

MamaKlik

KAKO BITI DOBAR RODITELJ i bez svađe pronaći zajednički jezik sa djetetom

5 načina kako da dete savlada LEPO PONAŠANJE

Korisne fraze u komunikaciji sa decom

Izlivi bijesa kod djece: Šta su tantrumi, zašto se dešavaju i šta činiti?