Važnost cinka u ljudskom organizmu

Najpoznatija uloga cinka je u pravilnom funcionisanju imunog sistema. Brojna istraživanja istraživanja pokazuju da upravo cink može smanjiti težinu i trajanje simptoma prehlade

Piše: mr ph Goga Peulić

Cink je esencijalni mineral neophodan za odvijanje brojnih fizioloških procesa i metaboličkih reakcija u organizmu i nephodan je za aktivnosti preko 100 enzima. Često ga zovu „menadžer metabolizma“, jer podržava imunitet, ima ulogu u sintezi proteina i potreban je za normlan rast i razvoj.

Ljudsko tijelo sadrži oko 2 grama cinka koji je najzastupljeniji u mišićima, kostima,  jetri, pankreasu, bubrezima, koži, leukocitima, te tkivu prostate. Nephodno je da ga svakodnevno unosimo, jer organizam ne posjeduje razvijen sistem za njegovo skladištenje. Crveno meso, morska hrana (školjke, rakovi), lješnici i integralne žitarice imaju najveći sadržaj cinka.

Najpoznatija uloga cinka je u pravilnom funcionisanju imunog sistema. Brojna istraživanja istraživanja pokazuju da upravo cink može smanjiti težinu i trajanje simptoma prehlade. Tako sa jedne strane cink ima ulogu u imunom odgovoru organizma, a sa druge direktno sprečava vezivanje i širenje rinovirusa u sluznici nosa i usta i suzbija upalu. Zato je, ovaj mineral, i najzastupljeniji  u prevenciji prehlade.

Prednost se daje cinku u obliku tableta za žvakanje, jer se smatra da se tako cink duže zadržava u ustima, ima duži kontakt sa virusima i ispoljava bolje djelovanje.

Analizom Cohrane baze podatka, zaključeno da je „cink (u obliku pastila ili sirupa) koristan u smanjenju trajanja i ozbiljnosti prehlade kod zdravih ljudi kada se uzima  u roku od 24 sata od pojave simptoma”.

Pored jačanja imuniteta, cink se često upotrebljava i u terapiji dijareje, a koristan je i za brže zarastanje rana. Doprinosi očuvanju zdravlja prostate, a uspješno se primjenjuje kod osoba koje imaju akne, ulkus kruris, ADHD, virus herpes simplex, kao i kod nekih vrsta anemija.  Imunocink tablete za žvakanje predstavljaju optimalnu kombinaciju vitamina C i cinka prilagođenu dozom djeci i odraslim osobama.

MANJAK CINKA

Deficit cinka može izazvati zaostatak u rastu, gubitak apetita, slabost imunog sistema i skolonost infekcijama. Takođe može dovesti do gubitka kose, dijareje, usporenog polnog sazrijevanja, impotencije ili oštećenja očiju i kože. Gubitak težine, usporeno zarastanje rana, promjene u čulu ukusa takođe mogu da se jave.

S druge strane, cink podržava normalan rast i razvoj  fetusa tokom trudnoće, kao i tokom djetinjstva i adolescencije, neophodan je za održavanje čula mirisa i ukusa i veoma značajan za sintezu proteina i ostalih gradivnih materija.

Osobe koje se često suočavaju sa deficitom cinka su: sportisti, adolescenti, starije osobe, vegetarijanci, dijabetičari, osobe sa oboljenima probavnog trakta, vegeterijanci, kao i osobe izložene psihičkom i fizičkom stresu, te djeca sklona čestim infekcijama, a posebno djeca koja kreću u kolektiv.

Preporučeni dnevni unos (RDAs) za cink