Priprema za školu: Šta činiti a šta ne

Priprema za školu je važna svakom roditelju. Kako se ljeto približi kraju, tenzija počinje da raste. Nerijetko roditelji još kad upišu dijete u vrtić misle i o upisu u školu. Kako uopšte pripremiti dijete? Šta je to važno što treba da posjeduje?

Prvi susret sa školom se dešava već pri samom odabiru a onda i kroz vakcinacije na koje dijete odlazi, Takođe u školi se obavlja i psihološko testiranje koje je obično pozitivno iskustvo. Često se roditelji raspituju i u kojoj školi je koja od učiteljica baš po mjeri njih i njihovog djeteta.

Bitna je motivaciona, fizička, emocionalna, socijalna priprema, kao i vladanje osnovnim higijenskim navikama. U vrtiću ili ako je dijete pohađalo samo predškolski program trebalo bi da je većinom opremljeno za polazak u školu po ovim parametrima.

Pri tome mislim i na ovladavanje osnovnim higijenskim, kulturnim i radnim navikama kao i na to da je dijete pripremljeno za poštovanje pravila i radnih navika.

Na samom psihološkom testiranju će vam reći da li je dijete osim kalendarski i po svim drugim parametrima spremno za školu. Dakle ne bi trebalo da imate pune ruke posla pri samoj pripremi.

Vašem djetetu će najznačajnija biti vaša podrška, tople riječi i jasno iskazana vjera u njegove sposobnosti koje već ima.

Recite djetetu da vjerujete da će mu u školi biti zabavno, da će čuti nešto što već zna i svašta još novo što tek treba da otkrije. Da će na odmorima uživati napolju u dvorištu i da će upoznati mnogo novih drugara.

Pitajte ako primijetite da je zabrinuto šta ga to brine i porazgovarajte. Iznenadićete se šta sve možete da čujete. Uvažite uzbuđenje prvog dana ukoliko ga ima i recite da ste i vi uzbuđeni i da jedva čekate da čujete utiske. Nemojte pretjerivati sa pitanjima prvih dana. Pustite da se doživljaji slegnu a čućete sve što je bilo značajno.

Šta da ne radite?

Nemojte govoriti rečenice tipa:” Vidjećeš ti kad dođeš u školu”, “Šta misliš da ćeš moći tako da se ponašaš kad dodješ u školu?”, “Učiteljica će te zbog toga izbaciti sa časa”, “Kako misiš da kreneš u školu a ne znaš to i to..”

Dakle nemojte od škole nesvjesno praviti bauka i dozvoliti da dijete zamišlja da će se nešto strašno desiti i ako ne zna da veže pertle. Umjesto toga potrudite se da ga opremite sa onim što mislite da je potrebno i podržite ga. To će mu biti najznačajnije od svega i ključ samopouzdanja. Učinite da priprema za školu bude lijepa.

Ako nije savladalo ranije, počnite na vrijeme da vježbate brisanje nakon upotrebe toaleta, vezivanje pertli, pakovanje ranca, samostalno oblačenje i svlačenje. I to je to, nakon što kupite sto i stolicu sa sve sveskama i pernicama, spremni ste za školu. Čestitam!

Brankica Šaljić Milenković, diplomirani psiholog i Master Geštalt psihoterapeut
psiholoskosavetovaliste.rs