Tinejdžeri i prvi noćni izlasci: Kakva pravila postaviti?

Tinejdžeri i prvi noćni izlasci: Kakva pravila postaviti?

Kakva pravila postaviti kad su u pitanju tinejdžeri i prvi noćni izlasci? Tinejdžeri u ovom periodu izgrađuju svoju ličnost i način ponašanja tako da je veoma bitno društvo s kojim se druži kao i mjesto na koje izlazi.

Doba između djetinjstva i zrelosti jeste doba kada mlada osoba traži način za ispoljavanje vlastitih stavova, koji su veoma rijetko isti kao roditeljski. To je period kada se javlja potreba za prvim noćnim izlaskom i za provodom bez roditeljskog nadzora. Kakva pravila uspostaviti kada su u pitanju tinejdžeri i prvi noćni izlasci?

Tinejdžeri i prvi noćni izlasci: Kada tinejdžeri najčešće izlaze i s čim se susreću

Statistike provedene na našim prostorima pokazuju da tinejdžeri u dobi od 13–15 godina najčešće izlaze jednom ili dva puta sedmično što je svakako puno, pogotovo ako je drugi izlazak radnim danom.

U noćnim izlascima tinejdžeri se susreću sa cigaretama, alkoholom, drogom, različitim vrstama ponašanja na koja možda nisu navikli u svojim sredinama.

Na izloženost opasnostima svih vrsta roditelji treba ranije da upozore dijete, da mu ponove šta je prihvatljivo a šta nije.

Tinejdžeri u ovom periodu izgrađuju svoju ličnost i način ponašanja tako da je veoma bitno društvo s kojim se druži kao i mjesto na koje izlazi.

Ispočetka djeca obično odlaze u šetnju, nalaze se sa drugarima u komšiluku ali u jednom trenutku traže pravi izlazak u klub ili na proslavu.

I to se mora dogoditi, i roditelj mora pustiti dijete ali naravno uz dogovor i uz to da izlazak ne ometa njegove školske aktivnosti i ukoliko je ispoštovan dogovor sa roditeljima.

Tinejdžeri i prvi noćni izlasci: Dogovori, pravila i sigurnost

Strah roditelja je očekivan i opravdan prilikom prvih izlazaka tinejdžera jer su svjesni u kakva iskušenja dijete može doći.

Do prvog izlaska roditelji su već trebali izgraditi odnos međusobnog povjerenja sa djetetom.

I dalje moraju postojati pravila u smislu toga kada se ide vani, s kim, gdje, kada se vraća kući.

Nastojte poznavati prijatelje svoje djece.

Ako vam je lakše prije prvih izlazaka pokušajte organizovati neko druženje u svojoj kući da biste mogli predvidjeti kako će se djeca ponašati vani i kakvo im je društvo.

To je dobra prilika da upoznate prijatelje vašeg tinejdžera kao i njihove roditelje.

Tinejdžeri ponekad izlaze samo zbog toga da se uklope u društvo i rade ono što rade vršnjaci da bi bili dio grupe i bili prihvaćeni.

Tinejdžer bi trebalo da je već naučio da bez ustručavanja i objašnjenja kao i bez osjećaja krivice može odbiti piće.

Pića se pojavljuju na rođendanima, proslavama i klubovima i ponekad i tinejdžer koji ne bi pio proba alkohol, dječaci obično pivo a djevojčice votku sa sokom.

Izlazak uz cigaretu, alkohol, preglasnu muziku je tinejdžeru prilika da se druži u opuštenoj atmosferi i bude neko odrasli i drugačiji.

Mnogi roditelji bi se iznenadili da znaju da mnoge tinejdžere ne prilvače ni cigarete, ni alkohol, niti da im se muzika koju slušaju dopada, već samo žele da se uklope u grupu.

Roditelji treba puno ranije da ukažu na to kakve opasnosti mogu da proisteknu iz druženja ili vožnje sa nepoznatim osobama, iz prepirki ili svađa, iz nepoštovanja pravila o kojima se dogovaraju sa tinejdžerom.

Tinejdžer mora imati jasno dogovorena pravila sa roditeljima. Da li će ići sam u grad, da li ćete ga vi dovesti ili će to biti neko od roditelja njegovih prijatelja i kad treba da bude u kući, stvar je dogovora.

Ukoliko dijete ne ispoštuje dogovor mora biti svjesno da će kazna biti adekvatna.

Bilo bi poželjno da tinejdžer uvijek kod sebe ima mobilni telefon da bi se mogao javiti ili pozvati roditelje ukoliko mu se nešto desi i treba pomoć.

Stvar je međusobnog povjerenja i dogovora da li će roditelj znati gdje se tinejdžer nalazi, da li je to samo jedno mjesto za izlazak ili više.

Pobrinite se da znate s kim je vaš tinejdžer, ko su mu prijatelji, da li su stari ili novi, s kim dolazi u kontakt.

Isto tako pokušajte da vaša kontrola ne bude suviše naporna i napadna, pružite djetetu šansu da opravda vaše povjerenje.

Ako se na vrijeme vraća kući, znate s kim je i gdje je i ne pravi vam problem, nema potrebe za ne budete tolerantni a nakon nekog vremena i pomalo fleksibilni ako dijete to zasluži.

Koliko odgovornosti pokaže vaš tinejdžer toliko slobode mu dajte.

I vi ste bili mladi i željeli izaći ali je sve bilo drugačije, prihvatite da drugo vrijeme donosi neka druga pravila, sva pravila osim iskrenosti i povjerenja.

Razgovarajte sa svojim tinejdžerom, razgovor može donijeti dogovor.

MamaKlik

Zašto je važno pustiti tinejdžere da se oblače kako žele?

Kako pametno razgovarati sa decom o seksu i pružiti im zdrav osnov za razvoj

Tinejdžeri i sazrijevanje: Roditelji, evo kako im olakšati lude godine