Jedinstven uspjeh srpskih ljekara: Žena kojoj je presađena sestrina materica uskoro će postati majka

Ovih dana jedna divna vijest obišla je region – Žena kojoj je prije tačno godinu dana na Univerzitetskoj dječijoj klinici u Tiršovoj presađena materica njene jednojajčane bliznakinje je trudna.

Transplatacija koju su odradili srpski ljekari je jedinstvena u svijetu.

Srpski ljekari su napravili nevjerovatan poduhvat kad su prošle godine u martu, na Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj, uradili presađivanje materice kod jednojajčanih bliznakinja.

Tada je cijela Srbija bila dirnuta ovim emotivnim gestom – sestra koja već ima troje dece donirala je matericu svojoj sestri, koja je rođena bez ovog organa, da bi i ona mogla da se ostvari kao majka.

LjEKARI SU URADILI SJAJAN POSAO, A OVO JE BILA PRVA TRANSPLANTACIJA MATERICE KOD JEDNOJAJČANIH BLIZNAKINJA, NE SAMO U SRBIJI NEGO I U SVijETU!

Godinu dana poslije prvog događaja, ove tridesetsedmogodišnje sestre raduju se kao nikad u životu. Ona kojoj je ugrađena materica – čeka bebu! Iako ni pred transplantaciju o tome nisu željele da govore za medije, to nisu učinile ni sada, ali smo ipak uspjeli da saznamo da u njihovoj porodici vladaju ushićenje i radost.

– Ona koja je trudna trenutno se nalazi u Italiji i porodiće se za nekoliko mjeseci. Ovo je zaista pravi dokaz ogromne sestrinske ljubavi i požrtvovanosti. Zahvaljujući stručnosti vrhunskih ljekara, obe će imati djecu, i to preko iste materice. To je zaista čudo prirode i medicine – priča nam komšinica bliska ovoj porodici.

Podsjetimo, prošle godine 26. marta urađena je operacija i trajala je čak 16 sati. Pripreme za ovaj medicinski poduhvat tekle su mjesecima, a procedura odstranjivanja organa je bila komplikovanija od procedure same ugradnje.

Profesor dr Milan Milenković, ginekolog Univerzitetske bolnice u Stokholmu, koji je bio dio hirurškog tima kaže da su se obe sestre vrlo brzo oporavile.

– Tri-četiri nedjelje nakon što je transplantacija obavljena, žena koja je dobila novu matericu je dobila svoju prvu menstruaciju, sa 36 godina. S prethodno zamrznutim embrionima smo uradili vještačku oplodnju. U septembru smo te embrione vratili u matericu i uskoro očekujemo lijepe vijesti o prinovi – kaže dr Milenković.

On dodaje da je ovo bilo jedno od najkomplikovanijih presađivanja, a u svijetu je na ovaj način rođeno osam beba.

TRUDNOĆA PROTIČE UREDNO

Profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dječje klinike i hirurg u timu koji je izveo prvu transplantaciju materice sa jednojajčanih bliznakinja u svijetu, kaže za Kurir da je ovaj veliki poduhvat još davno prognozirao njegov učitelj.

– Pacijentkinja je dobro, trudnoća protiče u najboljem redu. Važno je istaći da je ovo posljedica dugogodišnjeg truda koji je prije mnogo godina započeo naš učitelj, čuveni hirurg poznat u svijetu dr Sava Perović. Kad je govorio da ćemo ovo postići, niko mu nije vjerovao, čak su ga ismijavali – kaže profesor Radojičić i dodaje da se nastavlja saradnja s međunarodnim timom u vrhunskoj svjetskoj hirurgiji. 

Izvor: Yumama/Kurir