Međunarodni dan djeteta: “Djeca preuzimaju” svijet odraslih

Djeca širom svijeta 20. novembra preuzimaju ključne uloge u medijima, politici, preduzećima, sportu i zabavnim programima kako bi iskazali podršku za milione njihovih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni, te obilježili godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta i pokretanja prvog Međunarodnog dana djeteta, najavljeno je na web sajtu UNICEF-a BiH.

UNICEF poziva djecu širom svijeta da se priključe inicijativi “djeca preuzimaju” i da javno progovore protiv maltretiranja, diskriminacije i nepravednosti.

Uprkos ogromnom napretku tokom proteklih decenija, prema sljedećim podacima:

  • 385 miliona djece živi u ekstremnom siromaštvu
  • 264 miliona djece i mladih se ne školuje
  • 5,6 miliona djece mlađe od pet godina je umrlo od uzroka koji su se mogi spriječiti.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan otvorenim pismom pozvala je partnere i prijatelje UNICEF-a da se priključe ovoj inicijativi i predložila da centralna tema bude akcija protiv tjelesnog kažnjavanja djece. “Kao što već znate, naša istraživanja pokazuju da skoro 50% roditelja koriste nasilne metode u odgoju djece, iako se eksperti slažu da to dugoročno može imati ozbiljne posljedice. Sa druge strane, naše nedavno istraživanje sa djecom i mladima pokazalo je da je nasilje jedno od glavnih problema koji ih zabrinjava”, naglasila je u svom pismu predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan.

U školama širom svijeta, djeca će “preuzeti” učionice i zbornice, kako bi podigli glas protiv problema s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci širom svijeta, poput migracije, ranog braka i propuštanja školovanja.

Zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a Justin Forsyth pozvao je djecu da se priključe ovoj inicijativi, online ili offline, radi stvaranja svijeta u kojem svako dijete živi i zdravo odrasta, obrazovano i zaštićeno od bilo kakve prijetnje.

Ako želite biti dio ovogodišnje akcije “Djeca preuzimaju” UNICEF BIH predlaže nekoliko ideja u “Paketiću za školsku djecu”, koji možete prelistati u nastavku, te poziva da postavite slike i priče iz vaših škola na njihov facebook event i da koristite hashtag #DjecaPreuzimaju2017.

U priloženom paketu mozete da pogledate kako da se pripremite, kako izgleda kada djeca preuzmu škole i šta se sve može napraviti:

Kako bi dali glas milionima djece čiji glasovi nisu poslušani, poznate zvijezde i svjetski lideri će pružiti podršku incijativi, uključujući i Davida Beckhama, UNICEF-ovog ambasadora dobre volje, koji će u kratkom filmu koji će biti prikazan za Međunarodni dan djeteta pitati djecu o njihovim pogledima na svijet. Francuska muzička grupa Kids United premijerno će prikazati novi muzički video sa snažnom porukom, snimljen za UNICEF i Međunarodni dan djeteta, a inicijativi će se pridružiti glumci i filantropi Debora-lee Furness i Hugh JackmanIsabeli Moner iz filma Transformers i mnogi drugi.

 

Više informacija na www.unicef.org/bih