Kako poštovati privatnost tinejdžera?

SVAKO IMA PRAVO NA SVOJU PRIVATNOST A TINEJDŽERI U SVOJIM OSJETLJIVIM GODINAMA POSEBNO. POŠTUJETE PRIVATNOST SVOG DJETETA!

Roditelji i djeca

U želji da znaju šta dijete radi, s kim se druži, s kim se dopisuje, pojedini roditelji pribjegavaju i nekim stvarima koje nisu ni dobre ni poštene. Prisluškuju dijete, provjeravaju mu telefon, čitaju poruke, provjeravaju naloge na internetu, pretražuju sobu, čak ponekad idu do te mjere da prate dijete. Sve se ovo dešava iz razloga manjka dobre i kvalitetne komunikacije između roditelja i djece. Namjerno narušavanje privatnosti djeteta dovodi do toga da roditelj ugrožava ili gubi autoritet. Iskren i otvoren razgovor u kojem iznosite svoje zebnje i sumnje djetetu može mnogo više pomoći. Posmatranje djetetovog ponašanja, izgleda i slušanjem onog što vam može reći sigurno će pomoći boljem odnosu. Tinejdžeri shodno svojim godinama traže prostor u svakom smislu te riječi. Otkrivajući sebe i svijet oko sebe potrebno im je da imaju kutak u kome neće biti izloženi ničijem pogledu. Povjerenje treba početi graditi veoma rano i ono između roditelja i djece u tinejdžerskom dobu treba već da postoji. Određena pravila ponašanja u porodici kojih se zajedno pridržavaju i roditelji i djeca doprinose tome da se dobri i iskreni odnosi njeguju a da pri tom dijete ima svoju privatnost. Narušavanjem privatnosti roditelji kod djece gube povjerenje a djeca se češće odlučuju na laž.

Šta je privatnost za tinejdžera i gdje je granica

Sloboda i privatnost koju u dogovoru s djetetom poštujemo svakako ne znači da zanemarimo svoju roditeljsku stranu. To ne znači da nas ne interesuje i ne treba da znamo gdje je dijete, s kim je i šta radi. Sva dobra komunikacija jeste dvosmjerna. Treba razgovorom postići dogovor koji je to način funkcionisanja koji odgovara i djetetu i roditelju. Povjerenje koje dijete ima u roditelja reflektuje se i na stepen privatnosti. Dobar odnos i zajedničke aktivnosti kao i vrijeme provedeno sa djetetom dovešće do toga da dijete želi da se povjeri, da ne skriva stvari, otvoreno iznosi svoje mišljenje i osjećaje. Granica do koje treba da idete može se postaviti vrlo lako. Razmislite šta biste vi željeli da podijelite i pokažete i biće vam jasno. Takođe je dobro da porazgovarate sa djetetom o tome šta smatra da je narušavanje njegove privatnosti. Poštujte jedni druge, a vi kao roditelj budite dobar uzor svom djetetu u svakom smislu. Vaš pojam privatnosti i dječiji mogu biti potpuno različiti ali i slični. Ovo ne znači da odustajte od svojih pravila ali svakako razgovarajte s djetetom. Radite na efektivnoj komunikaciji i svakako poštujte privatnost.