Tata, Luka i Viktor- “Roditeljstvo i Trainspotting”

Kako je krenula priča oko filma „Trainspotting 2“, počeo sam se prisećati prvog dela. Nisam mogao da se setim celog filma, ali nekih scena se jasno sećam.

Kakve veze imaju scene iz „Trainspotting-a“ i blog o roditeljstvu? Eee, paa videćete.

Luka

Luka je od proslave svog trećeg rođendana (novembar prošle godine) pa skoro do početka februara bio bolestan nekoliko puta.
Ređali su se virusi, skoro pa bakterijska upala pluća, ništa nas nije promašilo.
Više je bio kod kuće nego u vrtiću.

U prilog tome koliko smo bili odsutni evo jednog podatka: kada smo pokupili sliku sa Deda mrazom iz vrtića – Luka je već skrljao ¾ novogodišnjih poklona.

Nuspojava cele priče – evidentirana kandida

Ništa strašno, to se svima dešava.

Ostalo je da detetu od 3 godine objasnimo da neće smeti da klopa:

  • mleko, keks, voće, slatko, hleb

E, kada mu to nekako objasnimo onda je trebalo pojasniti, a kako to sve sme njegov dve godine mlađi brat Viktor?

Borba.

Ipak, brzo smo se ušemili, ali jutra su postala dodatni izazov. U vrtiću su stvarno raspoloženi da pomognu, ali znam da im nije lako da kontrolišu baš svaki Lukin zalogaj i zato je dogovor Ane i mene bio da Luka doručkuje kod kuće pa onda idemo u vrtić.

Inače gust jutarnji raspored dobio je nove „taskove“ i sada mi se dešava da kada Luku ostavim u vrtiću oko 08:15 lagano prošetam nazad do automobila, kako bih se odmorio.

To jutro je sve krenulo „po planu“

Viktor se probudio zajedno sa Anom i još pre 6 je počeo da pravi rusvaj.

Paralelno spremanje za posao, animiranje malog bandita da ne primeti Anin izlazak (inače bi ceo film iz „akciona komedija“ prešla u žanr: psiho triler), buđenje Luke, terapija protiv kandide, spremanje doručka za obojicu, inhaliranje Luke…

U tim među koracima pokušavam sebe da spakujem i spremim.

U trenutku kada sam video da je na satu skoro pa 8 završili smo doručak, inhaliranje, oblačenje, čak sam pokušao da okruženje oko stolice na kojoj Viktor jede dovedem u stanje: dovoljan.

Pomislo sam da sam zadovoljan prolaznim vremenom.

Praksa mi je da ga, nakon što Viktor klopa, ubacim u montažni krevetac da bismo na miru Luka i ja oprali zube. Dok je mlađi bio u kavezu (tako od milošte zovemo taj krevetac) video sam mu onaj izraz lica kada znamo da pelene menjaju status iz prazne u pune, pri tome su i neki zvučni momenti potvrdili da je u toku fiziološka potreba.

Nisam bio iznenađen, to mu je skoro pa rutina. Nekada uspem da pobegnem sa Lukom u vrtić i onda se sa Viktorovim „minulim radom“ bori Ivana, divna devojka koja čuva Viktora, a nekada i Luku, a nekada i Luku i Viktora.

Shvatio sam da je sve spremno.

Ja sam obučen za posao, Luka je spreman i da imam vremena i da presvučem Viktora pre polaska.

Scena je takva da se sve radi u polubrzini, spremio sam rezervne pelene, vlažne maramice, kremu, stavio ćebe kao podlogu za svaki slučaj, postavio malog bandita na leđa, pokušao da mu svučem donji deo pižame, video sam da je malo zapelo negde-nekako i malo jače povukao, odjednom shvatio da je proces punjenja pelena stekao status prepunjenih pelena i da je sadržaj svuda, tada se nekako otkačio zakačen deo pižame…

Jel se sećate one scene iz Trainspotting-a gde lik posle burne noći otvara oči i kapira da nije kod svoje kuće, shvata da se budi sa vrlo popunjenim sadržajem ispod čaršava i jedino što može je da spakuje čaršav i uhvati krivinu?
Na izlasku iz sobe zatekne svoju „devojku“ od sinoć za doručkom sa roditeljima. U natezanju sa majkom devojke koja mu ne dopušta da iznese čaršav sadržaj izleće…
E taj momenat.

Vratimo se na priču…

Iz pižame je katapultiran sadržaj poleteo i sleteo na: ćebe, krevet, malo na zid, malo više na mene, na pantalone i košulju, Viktoru skoro na obraz…

Pola sekunde rebusa a onda pogled u Viktora.

On se blago smešio. Mali bandit.

Scena pred mojim očima potpuni „Trainspotting“.

Ok. ’Ajmo na kupanje, presvlačenje, brisanje, malo i luftiranje stana. Uspeli smo da u rekordnom roku napunimo veš mašinu.

Do Ivaninog dolaska uspeo sam da saniram deo štete.

Stigli smo u vrtić na vreme.

Stigao sam na posao na vreme, uz promenjen outfit.

Mislim da je „ok“ da za kraj bude sledeća pesma: Igi Pop – Lust for life.

Izvor: Patak blog