Mašna kao vječiti vladar

Većina  najpoznatijih  dizajnera  u  posljednje  se  vrijeme naprosto oduševila velikim i malim – mašnama, koje izrađuju od najrazličitijih materijala  i  prilagođavaju  ih  različitim komadima  odjeće. Mašna diže revoluciju  iz sezone u sezonu.

Još  u  najstarijim  vremenima  mašne su se nosile kao detalj na haljinama, košuljama i drugim odjevnim  predmetima.Danas se nose mašne  svih dimenzija,boja i veličina. Neki se uglavnom opredjeljuju  za mašne oštrih  ivica dok drugi više vole one zaobljne. Za koje god da se odlučite nećete  pogriješiti, jer  one svakom odjevnom  predmetu daju  posebnu  romantičnu  notu.

Od svih načina uklapanja mašni u outfit, najbrže se prihvatilo njihovo vezanje oko vrata. Pričvršćena ili zavezana na tom  mjestu, mašna postaje jako efektan detalj koji će lako učiniti da svaka  košulja ili haljina s volanima neodoljivo  podsjeća  na  viktorijanske verzije tog  odjevnog predmeta.

Mnoge će tinejdžerke  ignorisati ovaj trend  smatrajući da su mašne oko vrata detalj za žene srednje i stare dobi. No, djevojke koje imaju uistinu  izoštren stil  shvatit će da i ne mora biti tako. Takve ćete „sumnje“ najbolje  riješiti ako vaša mašna, ali i cijeli gornji dio kombinacije  ne bude od  nekog  laganog, prozračnog, „padajućeg“ materijala.

Iako na dizajnerskim haljinama predimenzionirane mašne često dominiraju cijelim gornjim dijelom haljine, ili se nalaze na raznim neočekivanim mjestima, u svakodnevnim  kombinacijama  one se najčešće pričvršćuju  oko struka ili ispod grudi – umjesto pojasa. Dražesne  svilene ili satenske  mašne  stilisti smatraju  važnim  saveznikom  u  kreiranju  profinjenog  romantičnog looka.

Pritom  još  treba  naglasiti da se mašna može koristiti  i  kao sjajan detalj za kosu bilo da želite frizuru za neku opušteniju casual varijantu ili za posebnu priliku. Mašna je bezvremenski  modni detalj koji je bio i uvijek će ostati u trendu.

Zato, ja sam  za  mašnu , a Vi?

Pripremila:Maja  Davidović