Kako prepoznati zavisnost

U VRIJEME KAD JE DO ALKOHOLA I DROGE LAKO DOĆI, RODITELJI TREBA DA SE INFORMIŠU I RAZGOVARAJU SA DJECOM O SVIM OPASNOSTIMA I POSLJEDICAMA KONZUMIRANJA OPOJNIH SREDSTAVA.

Kad razgovarati sa djetetom

Ozbiljni razgovori o alkoholu, drogi i bilo kakvim nedozvoljenim sredstvima primjereni su za uzrast već od 10 godina, jer djeca tada već dobro shvataju o čemu pričate. Razgovore u kojima djecu informišete o štetnosti možete voditi i mnogo ranije, ali dijete treba da shvati poruku i da shvati i da je roditelj jako dobro informisan.

Mogući razlozi za konzumiranje opojnih supstanci

Višak vremena, loše društvo, problem, a ponekad samo radoznalost dovode do toga da mladi posežu za alkoholom, zatim najčešće marihuanom a onda i raznim drugim vrstama droge. Jedan od razloga, ako se tako može reći, jeste i to što roditelji ne znaju s kim se dijete druži, na koja mjesta izlazi, šta radi u slobodno vrijeme, kako troši džeparac, da li ima problem koji rješava samo na pogrešan način… Sve su ovo mogući putevi u zavisnost. Svaki roditelj koji primijeti da dijete uzima nešto od opojnih sredstava treba da se javi u najbližu zdravstvenu ustanovu i podstakne dijete na liječenje, jer se uglavnom niko od roditelja sam ne izbori sa problemom zavisnosti. Takođe je zanemarljiv broj tinejdžera koji sami pristanu na liječenje zavisnosti.

Šta uraditi da ne dodje do zavisnosti

  • gradite odnos bliskosti i povjerenja
  • razgovarajte sa djetetom o cigaretama, alkoholu, drogama
  • dajte djetetu pozitivan lični primjer i podržavajte i nagradite dobre i pozitivne stavove djeteta
  • postavite određena pravila
  • upoznajte društvo svog djeteta i mjesta koja posjećuje
  • informišite se o svemu

Kako prepoznati znakove uzimanja

Alkohol je jako opojno sredstvo koje nakon 10-ak minuta dostiže maksimalnu koncentraciju u krvi a djeluje na mozak. Da bi razgradio 1 promil alkohola u krvi organizam treba da radi skoro 7 sati. Konzumiranje alkohola je jako štetno i odmah vidljivo. Osoba je izmijenjenog ponašanja i govora, zavisno od osobe i količine alkohola uz vrtoglavicu, povraćanje, slabost… Alkohol negativno utiče na sve organe.

Marihuana je najčešće konzumirana droga na svijetu. Obično se mota u cigaretu, sama ili uz dodatak duvana. Marihuana izaziva proširene zjenice, crvene bjeonjače, staklast pogled, brbljavost, promjenu boje glasa, osjećej brige ili euforije, promijenjen apetit ili pretjeranu žeđ, karakterističan miris kose i odjeće…

Kokain je vrlo jaka i skupa psihostimulativna droga. U organizmu se zadržava od 1-5 dana. Izaziva jak osjećaj nemira, osoba pod dejstvom je hiperaktivna, šmrca, pati od nesanice, ima slab apetit. Nakon što dejstvo droge prođe san zna trajati i po dva tri dana.

Heroin je droga koja djeluje anestetski, opušta mišiće a zjenice postaju jako sužene kao tačke. Govor i hodanje su usporeni, primjećuje se curenje nosa, pospanost, svrab, plitko disanje, tragovi uboda igle… Posljedice konzumiranja su teške, od infekcija praćenih gubitkom kilograma do teških i neizlječivih oboljenja. Heroin se proizvodi puno teže od kokaina i nikad se ne prodaje čist nego pomiješan sa drugim psihoaktivnim supstancama.

Ekstazi je sintetička droga koja se najčešće koristi i prodaje u klubovima a obično je u obliku tableta ili kapsula. Dejstvo nastupa za otprilike pola sata i osobe su aktivne i pričljive, pune energije ali znaju imati i zamagljen vid, povraćanje, problem sa snom i apetitom… U organizmu se zadržava 1-4 dana.

Ukoliko primijetite da vaše dijete konzumira nešto od ovoga obavezno potražite stručnu pomoć.