NEOBIČNE IGRE ZA DJECU KOD KUĆE: Igračke i zabavni eksperimenti za igranje i učenje!

NEOBIČNE IGRE ZA DJECU KOD KUĆE: Igračke i zabavni eksperimenti za sticanje različitih znanja i vještina

Igra je ključni dio socijalnog, emocionalnog i kreativnog razvoja male djece. Kada zbog vremenskih ili drugih neprilika, kao što je trenutna pandemija korona virusa, nerado napuštamo svoj dom, zabavne igre za djecu kod kuće mogu biti pravo rješenje.

I to ne samo za razonodu, nego i za sticanje različitih znanja i vještina.

I igre za djecu kod kuće mogu da pruže mnogo više od zabave. Kada koristite igračke na svrsishodan način, djeca istražuju, otkrivaju i upoznaju svijet oko sebe istovremeno razvijajući bitne životne vještine.

Ista stvar je i sa neobičnim i otkačenim eksperimentima, koji će privući dječju pažnju, zabaviti ih ali i naučiti nešto više o bitnim prirodnim fenomenima. Možete iskoristiti vodu, toplotu ili statički elektricitet i napraviti pravi mali naučni simpozijum sa svojim predškolcima.

Tematske igre zaista mogu pomoći u učenju kod kuće. Evo nekoliko interesantnih načina kako da igru svojih mališana pretvorite u zabavan izvor znanja, razonodite se i prekratite vrijeme provedeno u kućnom ambijentu.

NEOBIČNE IGRE ZA DJECU KOD KUĆE: Igračke i zabavni eksperimenti za sticanje različitih znanja i vještina

IGRE ZA DJECU KOD KUĆE: ČAJANKA ZA ZEKU I MEDU

Improvizujte malu čajanku ili ručak sa svojim djetetom i lutkama ili plišanim životinjama koje mu mnogo znače.

Porodično druženje uz čaj i keksiće sa plišanim životinjama kao gostima mališanima je naročito interesantno. Podučavaće životinje kako da popiju čaj i – što je još važnije – učiće da dijeli stvari.

Na ovaj način učimo ih

  • dužnostima
  • odgovornosti,
  • kao i izvršnim vještinama.

Pored toga, djeca će sticati manire i vježbati pamćenje, prisjećajući se koraka pripreme i posluživanja obroka.

NEOBIČNE IGRE ZA DJECU KOD KUĆE: Igračke i zabavni eksperimenti za sticanje različitih znanja i vještina

♥ OŽIVITE OMILJENE PRIČE POMOĆU PLIŠANIH IGRAČAKA

Lutke i plišane životinje pružaju jednostavne mogućnosti za poboljšanje čitalačkih vještina i razvoj mašte vašeg djeteta.

Kada koristite igračke da biste oživjeli omiljenu bajku iz slikovnice, uz zajedničko pretvaranje i glumu, dijete će na zabavan i zanimljiv način:

  • unaprijediti jezičke vještine,
  • samopouzdanje
  • kreativnost,
  • i istovremeno će zavoljeti knjige.

Ako se odlučite za to da zajedno osmislite i realizujete novu priču sa lutkama, omogućićete mu da savlada kritičko razmišljanje i dodatno razvija maštu stvaranjem vlastitih priča.

IGRE ZA DJECU U KUĆI: Igračke i zabavni eksperimenti za sticanje različitih znanja i vještina

ZABAVNE IGRE ZA DJECU U KUĆI: MINI BIOLOGIJA ZA NAJMLAĐE

Igranje sa igračkama odličan je način da pomognete djeci da saznaju više o životinjama i svijetu oko njih.

Pitajte svog dvogodišnjaka koja je vrsta životinje igračka koju držite u ruci, ispričajte mu činjenice o toj životinji i zamolite ga da imitira zvuk koji ona pravi.

Možete da pričate i o tome:

  • gdje žive različite životinje,
  • šta jedu,
  • kako se ponašaju…

IGRE ZA DJECU U KUĆI: Igračke i zabavni eksperimenti za sticanje različitih znanja i vještina

OMILJENA IGRAČKA ZA POSEBNE TRENUTKE

Kada uključujete omiljenu igračku u svakodnevne aktivnosti vašeg djeteta, pomažete mu ne samo da se zabavlja i stvara svoja lijepa sjećanja, već i da se lakše prilagođava novim situacijama ili da lakše prihvata one na koje inače negoduje.

“Angažujte” lutku da vam pomogne tokom uspostavljanja rutine dnevnog spavanja, tokom odlaska kod ljekara, budućeg prilagođavanja na vrtić ili drugih važnih trenutaka.

To će pomoći vašem djetetu da stvori pozitivne uspomene oko događaja, da ublaži osjećaj stresa i da se osjeća sigurno.

IGRE ZA DJECU U KUĆI: Igračke i zabavni eksperimenti za sticanje različitih znanja i vještina

LUTKE KAO LIČNOSTI

Svaku lutku povežite sa nekim osobinama! Na primjer:

  • lav će da bude hrabar,
  • zec neka bude radoznali pustolov,
  • mačka prava mudrica,
  • a plišano majmunče nesnosna svađalica.

Koristite dvije lutke za simulaciju komunikacije i rješavanja sukoba u igri uloga, koja može pomoći djeci da se uče prihvatljivoj socijalnoj interakciji i da se osjećaju udobnije pri rješavanju eventualnih konflikata sa drugarima.

IGRE ZA DJECU U KUĆI: Igračke i zabavni eksperimenti za sticanje različitih znanja i vještina

“Proka pronalazač” – ZABAVNI EKSPERIMENTI SU VIŠE OD IGRE ZA DJECU KOD KUĆE

Ako vaše dijete nije baš pretjerano zainteresovano za plišane igračke, možete ga uvesti u čudesni svijet eksperimenata. “Proka pronalazač” je sjajna igra za djecu uzrasta od 2 do 3 godine, pa i starije predškolce. Istovremeno je i zabavna i poučna, a vama će izazvati smijeh kada budete čuli zaključke svojih mališana

Djeca su izuzetno zainteresovana za sve pojave koje ih okružuju. Predlažemo vam da trenutke koje provodite zajedno iskoristite i za nove igre, kroz koje ćete na zabavan način da istražujete svijet oko sebe.

NEOBIČNE IGRE ZA DJECU KOD KUĆE: Igračke i zabavni eksperimenti za sticanje različitih znanja i vještina

Kako se igra ova igra?

Veoma jednostavno! Sve što vam je potrebno jesu volja, slobodno vrijeme i nekoliko stvarčica iz kuhinje. Kroz ovu igru vaše dijete upoznaje zakone fizike i hemije na veoma jednostavan i zabavan način te donosi zaključke na osnovu “eksperimenata” koje zajedno radite.

EKSPERIMENTI ZA DJECU SA VODOM

Odličan materijal za igru i eksperimentisanje. Pomoću nje možete otkriti pod kojim se uslovima voda pretvara u paru ili led, šta se u njoj rastvara a šta ne, kakvog može biti ukusa i zašto, šta pliva po vodi, a šta tone, i sl.

Evo nekoliko praktičnih eksperimenata s vodom za igru kod kuće!

* Iznesite kocku leda iz zamrzivača, a zatim pitajte dijete šta će se s njom desiti ako je ostavimo na toplom. Nije loša ideja da te odgovore zabilježite, jer umiju biti veoma duhoviti. Zajedno posmatrajte “pretvaranje” leda u vodu, a zatim uporedite djetetove odgovore prije i poslije izvršenog eksperimenta.

* Uzmite dvije kocke leda, pa jednu stavite u čašu s hladnom, a drugu u čašu sa vrućom vodom. Pustite dijete da dotakne obje čaše, a zatim ga pitajte u kojoj čaši će se led brže otopiti i zašto. Zabilježite odgovor.

* Operite zajedno lutkine haljinice, a onda pitajte dijete gdje će se prije osušiti – na osunčanom ili na sjenovitom mjestu. Uvijek tražite da vam podbrobno objasni svoj odgovor.

* Sipajte istu količinu vode u dvije šerpice. Jednu stavite na vrelu ringlu, a drugu ostavite na stolu. Kada procijenite da je voda iz šerpice na ringli već počela da isparava, dovedite dijete u kuhinju, pa ga pitajte gdje je nestala tečnost iz šerpice.

* Zajedno provjerite šta se dešava s ukusom vode kada joj dodate šećer, a šta kada dodate so. Dajte djetetu da proba. Zatim provjerite šta se dešava kada te dvije vode dobro promiješate (šećer će se rastopiti, dok će so u drugoj posudi ostati na dnu).

* U dvije prazne čaše sipajte po kašičicu šećera. U jednu čašu sipajte hladnu, a u drugu toplu vodu, zatim pitajte svog Proku pronalazača u kojoj čaši će prije nestati šećer i zašto. Zabilježite odgovor.

* U jednu čašu s vodom sipajte sirup od maline ili jagode i promiješajte, a u drugu čašu takođe sipajte sirup i nemojte miješati. Posmatrajte šta se dešava i navodite dijete na zaključke.

* U dublju posudu sipajte vodu, pa pitajte dijete koji će predmet iz vašeg okruženja (kliker, balon, loptica, šibica, perce, plastična kašičica, sunđer…) plivati, a koji će potonuti. Porazgovarajte s djetetom zbog čega neki predmeti tonu, a neki ne. Dobićete pregršt zanimljivih odgovora.

Male glave pune mudrosti – Šta djeca kažu:

“Led je procurio” (Tamara, 2 godine)

“U jednoj čaši je sok, a u drugoj more” (Jovan, 2,5 godine)

“Šećer se u vrućoj čaši ošurio.” (Dino, 3 godine)

“Kliker neće da potone, jer je providan.” (Zorana, 26 mjeseci)

“Malina je slađa, a jagoda ljepše miriše.” (Aldin, 2,5 godine)

NEOBIČNE IGRE ZA DJECU KOD KUĆE: Igračke i zabavni eksperimenti za sticanje različitih znanja i vještina

 

ZABAVNI EKSPERIMENTI ZA IGRU KOD KUĆE: SVJETLOST I TOPLOTA

* Stavite jednu vazu sa cvijećem u orman, a drugu na prozor, pa iz dana u dan provjeravajte koje cvijeće brže napreduje. Zatim jedno cvijeće stavite u hladnu a drugo u toplu prostoriju, pa posmatrajte kako se razvija. Dijete će shvatiti da bez svjetlosti i toplote nema života.

* Razgovarajte s mališanom o propuštanju svjetlosti, tj. istražite zajedno koji materijali propuštaju svjetlost, a koji ne (papiri različite debljine i boje, tkanine, plastika, staklo).

* Zamračite sobu, uključite baterijsku lampu, pa se igrajte sjenkama na zidu. Pravite razne oblike, a dijete neka pogađa koju životinju ste napravili. Pustite da sjenke igraju po zidu, pokušajte da uhvatite svoju sjenku, da pobjegnete od nje… Postavljajte djetetu pitanja.

Male glave pune mudrosti:

“Cvijeće je uvenulo zato što je usamljeno.” (Maša, 2 godine)

“Hajde da obučemo cvijeću kaput da se ne prehladi!” (Igor, 3 godine)

“Sjenka je pobjegla jer se uplašila mraka.” (Dunja, 2,5 godine)

“Neću zeku na zidu, hoću pravog!” (Petra, 3,5 godine)

IGRE-ZA-DJECU-U-KUĆI-Igračke-i-zabavni-eksperimenti-za-sticanje-različitih-znanja-i-vještina-mamaklik.com_.jpg

NEOBIČNI EKSPERIMENTI ZA DJECU KOD KUĆE: ELEKTRICITET

* Uzmite novinski papir, iscjepkajte ga na sitne komadiće, dajte djetetu češalj, protrljajte ga i recite mu da prinese češalj papirićima. Šta će se desiti? Zatim recite djetetu da se očešlja i potom prinese češalj papirićima. Bilježite djetetove reakcije i zaključke.

* Naduvajte balon, snažno ga protrljajte o kosu i prinesite staklu. Neka vam dijete odgovori na pitanje šta to pridržava balon za staklo.

Male glave pune mudrosti:

“Papirići su poludjeli!” (Danica, 3 godine)

“Kosa mi se nakožila.” (Sandra, 2 godine)

“Balon pava na prozoru.” (Marina, 22 mjeseca)

eksperimenti-kod-kuce-za-djecu-IGRE-ZA-DJECU-U-KUĆI-Igračke-i-zabavni-eksperimenti-za-sticanje-različitih-znanja-i-vještina.jpg

Važna napomena roditeljima!

Nemojte očekivati da dijete pravilno definiše svoje zaključke igrajući se “Proke pronalazača. Cilj ovih istraživačkih igara jeste da dijete nauči da zaključuje na osnovu onoga što vidi. Ovi mališani donijeli su pravilne zaključke, ali su ih iskazali svojim jezikom.

Autor: E.B/MamaKlik.com

10 sjajnih razloga zašto djeca treba da čitaju prave bajke

Kako da dijete zavoli čitanje: Savjeti kako da odgojite male knjigoljupce