JOGA ZA DJECU: Kako izgleda i zašto je toliko zabavna

Kako pomoći djeci da se lakše nose sa stresom i pritiscima s kojima se suočavaju u školi i životu?  Možda odgovor leži u – jogi.

Piše: Bojana Delibašić Bjelić
Joga instruktorka za djecu i dipl. socijalna radnica

Iza nas je prva sedmica u novoj školskoj godini. Za neke je to bio prvi susret sa školom. Neki su se radovali, neki su bili tužni što se u školu poći mora. Ona sa sobom nosi niz obaveza i odgovornosti koje djeci često uopšte nisu prijatne. Što bi naš poznati pisac Duško Radović rekao “Djeco, možete misliti kakav je ostatak života, ako je od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba?” 🙂

Na času joge za djecu, pitala sam moje male i one malo veće polaznike jesu li sretni što je škola počela?! Oni najmlađi, a posebno prvačići bili su oduševljeni polaskom u školu. Što je dijete bilo starije to je odgovor bio kiseliji i odričan sa puno razočarenja… 

Stres je postao i dječja svakodnevica

Svjesni smo da mnogu djecu sistem obrazovanja, ovakav kakav jeste, u velikoj mjeri frustrira, stresira, izaziva različite neprijatne emocije, tremu, strah, anksioznost, manjak koncentracije. 

Sve to, pomiješano sa brzim tempom života, velikom količinom sadržaja i informacija koje dijete primi u toku dana i u školi i mimo nje, životnim i porodičnim prilikama, te na sve to uticaj ekrana i savremenih tehnologija – može se naslutiti – ne ostavlja djeci previše prostora da se odmore, oslobode od stres, oslušnu sebe i svoje potrebe, da se pozabave sobom.

Djeca nisu podstaknuta da razviju svijest o tome da je briga o sebi važan segment za život, rekla bih, amalgam koji čuva našu stabilnost i mentalno zdravlje.

Mladima je iznad svega potrebno da nauče tehnike relaksacije i pravilno disanje, da treniraju fokus, koncentraciju i istrajnost. Tek na takav način će moći da se lakše nose sa stresom i pritiscima s kojima se suočavaju u školi i van nje, generalno, u životu.

Joga za djecu je tehnika rada sa mališanima osmišljena tako da im omogući rekreaciju, relaksaciju, da se kreativno izraze, razvijaju životne vještine, samopoštovanje i samopuzdanje, te socijalnu i emocionalnu inteligenciju.

Kako izgleda jedan čas joge za djecu

Možete li da zamislite Safari u Africi, Pustinju koja nije pusta, Piknik u Francuskoj, Plažu, šta se krije Na morskom dnu, Gdje stanuju emocije, grandiozno drvo Baobab ili Gusare sa Madagaskara i Vile i vilenjake…?

To su nazivi za neke od tema, odnosno jedinstvenih avantura, kroz koje prolazimo na časovima joge za djecu.

Djeca kroz pažljivo osmišljenu avanturu uče o sebi i svijetu oko sebe.

A evo i kako:

Instruktorka i djeca zauzimaju različite joga poze koje asociraju na predloženu temu, čime jačaju tijelo, a pokretom i dahom regulišu energiju tijela.

Joga poze su više nego zabavne: mačka, pas, krava, lav, tigar, žirafa, rak, roda, ždral, sirena, riba, gušter, žaba, konj, zec, kornjača, brod, surfer, zvijezda, drvo…

Na časovim se igraju i autentične joga igrice kao što je “Pazi zmija” (inače najpopularnija igrica na jogi), “Rakovi i rode”, “Čarobna lampa”, “Jogi ne ljuti se” i sl.

Čas ima svoju strukturu, koja nije kruta. Ako nas energija grupe povede dalje od plana, onda se prepustimo. I, dosta smo spontani, što je danas vrlo rijetko. Sve češće susrećem djecu koja osjete nelagodu kada treba da su spontana – prosto ne znaju kako, jer im je čitav život programiran i isplaniran.

Djeca na jogi imaju tu slobodu da kreiraju časove, osmišljavaju poze i joga igre, da delegiraju teme, da diskutuju, i što je važno – pitaju se za mišljenje.

Često smo i uzajamna podrška kada se neko od drugara nađe u problemu npr. kada ne zna kako da izađe na kraj sa starijim bratom koji ga gnjavi ili kako savladati tremu kada treba reći nešto pred cijelom grupom.

Međusobno se slušamo, poštujemo i uvažavamo jedni druge. Poštujući svoju ličnost i integritet, a i onog drugog, dijete razvija povjerenje u sebe i svoje kompetencije i povjerenje u druge.

Na časovima učimo da volimo i sebe i druge onakve kakvi jesmo i da nam to bude polazna tačka napredovanja, rasta i razvoja naše ličnosti.

Joga avantura postaje moguća tek kada se djeca aktivno uključe, prepuste se mašti i daju pečat svakoj priči na sebi svojstven način.

Duboko udahni i opusti se

Joga djeci pomaže da se opuste i oslobode stresa nakon napornog i stresnog dana, i uči ih kako pomoću različitih tehnika disanja mogu da umire tjelo i um.

Dah je izvor života a često, uzimajući ga zdravo za gotovo, dišemo plitko i nedovoljno za ispravan rad mozga i drugih organa u tijelu.

A na jogi djeca mogu naučiti različite tehnike pravilnog i tako reći iscjeljujućeg disanja. Jednostavno govoreći, učimo ih kako da prodube dah i dišu punim plućima.

To je jedna vrlo razigrana i dinamična aktivnost, takođe prožeta i sekvencama gdje djeca miruju, prepuštena relaksaciji i otpuštanju.

Djeca imaju priliku biti svoja, biti autentična, nisu pod pritiskom da nešto moraju, nisu opterećena rezultatom u smislu međusobnog nadmetanja.

Fokus je na opuštanju i zabavi.

Uče šta to zapravo znači “Posmatram sebe, učim o sebi, osluškujem svoje tijelo i emocije te postepeno pomjeram svoje granice u smislu postizanja boljih rezultata”.

Podsjetiću na još jedan dragocjeni citat Duška Radovića: “Ne postoje dobra i loša, već samo različita djeca. A različitom djecom moramo se baviti na mnogo raznih i delikatnih načina.” Sigurna sam da je joga za djecu baš jedan od tih načina.

 


Ako želite da osvojite besplatnu mjesečnu članarinu u banjalučkoj Školi joge za djecu “Bobica”, igrajte se s nama na FB stranici MamaKlik portala.

Srećne dobitnike/ce izvlačimo putem app random.org 17. septembra 2019. godine


*

I još nešto, drugari. Probni čas je besplatan, važno je samo da najavite dolazak. A dijete se može upisati na jogu togom cijele školske godine.

Više informacija o jogi za djecu možete dobiti na FB stranici Škola joge za djecu “Bobica jogica“, Instagram profilu Bobicajogica ili na kontakt telefon 065 698 235.