Samokontrola kod djece: Da li očekujete previše od svog mališana?

Većina roditelja vjeruje da njihovi mališani imaju sposobnost da više kontrolišu svoje emocije nego što je to zaista moguće u njihovim godinama.

Ovo potvrđuju čak i istraživanja.

Jedna mama je u svom dnevniku zapisala:

„Ponekad moja trogodišnja ćerka počne da plače i ništa neće, a neće ni da se zaustavi. I vrišti, pravi spektakl, baca se na pod, i ponavlja istu stvar iznova, iznova i iznova, na primjer da želi još čokolade! Pogledam je (sa razočaranjem) i razmišljam: ‘Zašto jednostavno ne možeš da se sabereš?’ Kasnije, nakon što krizni trenutak prođe, a ćerka je dobila čokoladu i umirila se, podsjetiću sebe da ona ima samo tri godine. Da li očekujem previše od nje?”

Ovakve situacije u roditeljskom životu nisu rijetkost, a ova mama nije jedina koja očekuje previše od svoje devojčice.

VEĆINA ISTRAŽIVANJA KOJA SE BAVE RODITELJIMA DjECE DO TRI GODINE POKAZUJU DA RODITELJI NAJČEŠĆE PRECjENJUJU SPOSOBNOST DjECE ZA SAMOKONTROLOM, ŠTO SE ZOVE „JAZ U OČEKIVANJIMA“.

Važno je da imamo realna očekivanja za sposobnost djeteta što je ključno za podršku zdravom razvoju i minimiziranje stresa i za roditelje i za dijete.

Na primjer, ako roditelj misli da je dijete sposobno za veću samokontrolu nego što u stvari jeste, to može dovesti do frustracije za roditelje, a možda i više kaznenih – umjesto podrške – odgovora.

Istraživanja takođe pokazuju:

  • 56 odsto roditelja vjeruje da djeca mlađa od tri godine mogu da se kontrolišu i odole želji da urade nešto zabranjeno,
  • 36 odsto roditelja smatra da djeca ispod dvije godine imaju ovakvu vrstu samokontrole,
  • 43 odsto roditelja smatra da su djeca sposobna da dijele sa drugom djecom prije druge godine,
  • 24 odsto roditelja veruje da djeca od godinu dana ili mlađa imaju mogućnost da kontrolišu svoje emocije, kao što je otpor tantrumima kada su frustrirani,
  • 42 odsto roditelja smatra da djeca imaju tu sposobnost sa dvije godine.

Evo istine:

  • Samokontrola se stvarno razvija između tri i po i četiri godine, a treba još mnogo vremena kako bi se dosljedno ispoljavala,
  • Sposobnost dijeljenja sa drugima se razvija između tri i četiri godine,
  • Emocionalna kontrola će se razvijati tek između tri i po i četiri godine.

Savjet roditeljima: „Prvih godina se samo radi na učenju, a ne na kažnjavanju. Kada roditelji imaju realna očekivanja o sposobnostima djeteta, oni mogu da utiču na njihovo ponašanje na vrlo osjetljiv i efikasan način“.

Ne brinite, na kraju će naša djeca razviti samokontrolu …  sve dok ne postanu roditelji svojim mališanima!

Izvor: Parents.com

Prevod: Dragana Martinović