Tata savjetuje: 10 trikova za uspješno privikavanje na nošu

Svi roditelji koji su prošli kroz to znaju koliko je teško naviknuti dijete na nošu (tutu), a među njima je i tata Ian Sager koji je s roditeljima podelio par trikova na kojima ćete mu i vi biti zahvalni…

“Kada je u pitanju privikavanje na nošu, već sam bio čuo razne priče o tome koliko je taj zadatak komplikovan, međutim, u to nisam pretjerano vjerovao, sve dok nije došlo vrijeme da našeg sina upoznam s njenim veličanstvom – nošom.

Evo šta smo supruga i ja, kao i svi članovi naše porodice, vaspitači i ostali pomoćnici, naučili kada smo počeli da učimo privikavanju na nošu našeg trogodišnjeg sina Lijama”, piše Ian Sager za magazin Today.

Možete da se ozlijedite ili izgubite stvari

Prvi važan savjet roditeljima: Bez panike! Ako učite mališane da koriste nošu i oni nenadano požele da izvrše nuždu u dvorištu, budite pažljivi kada utrčavate u kuću sa djetetom u rukama – mogli biste da ozlijedite članak na nozi, poput mene, i završite u Hitnoj službi.

(Ne brinite, sve je OK, to je bila smiješna situacija)

Ozlijeđeni tata Ian /Foto: Today.com

Da, bio sam taj ćale kojem je panika došla glave, odnosno noge, ali nisam bio jedini.

Jedan je otac udario glavom u vrata dok je trčao sa djetetom prema toaletu; Nekoliko roditelja mi se povjerilo da su gubili različite stvari tokom ovog treninga, a i brojni mobilni telefoni su karijeru završavali u wc šolji.

Usporite, ljudi. I razmotirite mogućnost da vaši klinci obave veliku nuždu napolju (samo se šalim). Ali ozbiljno, to me vodi do mog drugog savjeta…

Odrasli treba da se usaglase oko toga šta je dopušteno a šta nije

Ako ne želite da vaše dijete vrši nuždu u prirodi ili na nekom drugom mjestu, usaglasite oko ovog pravila sa odraslim osobama sa kojima dijete takođe provodi vrijeme. Nemojte da dopustite da dijete piški ili kaki napolju, ako ne želite da to radi sve vrijeme.

Moj sin Liam voli svoju tetku (kao i ja, uostalom), ali ću ipak da joj pošaljem bolnički račun, jer je zahvaljujući njenim pravilima pokušao da se olakša u dvorištu, što je kao epilog imalo moj povrijeđeni članak na nozi.

Šalu na stranu, ako vaše dijete tokom radne sedmice čuvaju različite odrasle osobe, nastojte da ustanovite isto pravilo kojeg će da se pridržavaju svi. Tako će dijete da nauči šta treba da nauči, i neće biti zbunjeno činjenicom da recimo tetka ili baka odobravaju nešto, a mama ili tata – ne.

Nemojte forsirati mališana ako nije spreman

Mi smo napravili grešku sa Lijamom, jer smo počeli da ga forsiramo nekoliko nedjelja ranije.

Dječaci naročito imaju potrebu da kasnije počnu da koriste nošu od djevojčica, te ukoliko vaš mališan nije spreman za ovu promjenu, nemojte ga prisiljavati na to.

Mi smo pokušavali da ga nagovorimo na nošu nekoliko nedjelja prije njegovog trećeg rođendana, a na to nas je navela njegova želja da nosi gaćice za odrasle (vrištao je na nas da mu ih obučemo).

Međutim, nije bio spreman.

Volio je gaćice toliko da je odbijao da ih skine kada je trebalo da sjedne na nošu, pa se onda sve tako dogodilo slučajno… Više puta.

Neka noša uvijek bude u vašoj blizini (kupatilo, gepek, bakina kuća…)

Kada je Lijam najzad bio spreman, potrudili smo se da ima više opcija.

Ako bi želio da radnju obavi u toaletu, čekalo ga je malo sjedište na wc šolji.

Ako bi to želio van kuće, prenosiva noša je uvijek bila sa nama.

Ako bi mu se hitno išlo u wc, trudili smo se da mu ne bude neprijatno da to uradi bilo gdje, tačnije, željeli smo da se fokusira na samu radnju, a ne na prostor koji ga okružuje.

Foto: Today.com

Budite spremni da obiđete sve moguće toalete u gradu

Znate li šta nisam shvatao dok nismo počeli da učimo Lijama da koristi nošu?

Nikada nisam sebi priredio turističku turu po svom rođenom gradu. Nikada nisam bio u toaletu na pumpi ili supermarketu.

Pijaca? Da li ste znali da ima toaleta i na tržnim pijacama?

Mislim, logično je da ih ima, ali o tome nikada prije nisam razmišljao. A onda su se dogodili Lijam i noša… Gdje god da se nađete ići ćete u toalete za koje niste ni znali da postoje, iako ste prolazili tu milion puta jer kad mališan zatraži, nema izgovora…

Proširite repertoar priča, što prije

Nijedna poseta javnom toaletu neće proći bez priče o voziću Tomasu, Elmu, Patrolnim šapama i ostaloj družini. Priče će vašem mališanu unijeti spokoj u nepoznatom okruženju i održati njegovu koncentraciju na prvobitan zadatak.

Pakovaćete se za odlazak u park kao da se selite

Dodatno pakovanje maramica i rolna toalet papira, dodatan par gaćica, dvije odjevne kombinacije, ukoliko je potrebno da se presvuče… Sve su to samo neke od stvari koje će stati u putničku torbu koju ćete nositi tokom šetnje parkom.

Ne očekujte da će obuka preko dana da bude podjednako uspješna i preko noći

Privikavanje na nošu preko dana bi možda moglo da se desi jako brzo, ali privikavanje tokom noći zahtijeva dosta strpljenja.

A onda, samo odjednom, vaše dijete će se probuditi sasvim suvo.

Ovo se neće desiti dok dijete ne dosegne biološku zrelost, što može da potraje i mjesecima nakon što je savladana dnevna obuka.

Ovdje važe ista pravila – ne forsirajte ništa.

Ako se vaš mališan ne buni što nosi pelenu tokom noći, nemojte ga prisiljavati da prestane. Znaćete kad je spremno.

Budite spremni da čujete konstantno traženje za odlazak u WC u najrazličitijim situacijama

Dijete koje je tek prohodalo zahtjeva pažnju. Ukoliko u nekom momentu osjeti da ne uživa vašu punu pažnju – jer je npr. stigla nova beba, nemojte biti šokirani ako primijetite da mnogo često traži da ide u WC samo da bi privukao pažnju mame i tate.

Nagradite ga

Mnogi roditelji se neće složiti sa ovom idejom, ali bombona nakon male i pet bombona kao nagrada nakon velike nužde čine čuda, vjerujte mi.

Naravno da ovo nije toliko dobro za njegove male mliječne zubiće, ali ovo je najefikasnija moguća metoda kako biste dobili vrhunske reultate za jako kratko vreme.

Ian Sager, Today.com
Yumama/Mamaklik