5 ZABAVNIH IGARA sa igračkama za sticanje različitih znanja i vještina

korisne igre sa plisanim igrackama mamaklik.com

Igra je ključni dio socijalnog, emocionalnog i kreativnog razvoja male djece.

Međutim, igra može da pruži mnogo više od zabave. Kada koristite igračke na svrsishodan način, djeca istražuju, otkrivaju i upoznaju svijet oko sebe istovremeno razvijajući bitne životne vještine.

Kada se dan u vrtiću završi, igranje sa lutkama i plišanim životinjama može pomoći u daljem učenju kod kuće. Evo nekoliko zabavnih načina kako da igru svojih mališana pretvorite u sticanje znanja na zabavan način.

♥ ČAJANKA ZA ZEKU I MEDU

Improvizujte malu čajanku ili ručak sa svojim djetetom i lutkama ili plišanim životinjama koje mu mnogo znače.

Porodično druženje uz čaj i keksiće sa plišanim životinjama kao gostima mališanima je naročito interesantno. Podučavaće životinje kako da popiju čaj i – što je još važnije – učiće da dijeli stvari.

Na ovaj način učimo ih dužnostima i odgovornosti, kao i izvršnim vještinama. Pored toga, djeca će sticati manire i vježbati pamćenje, prisjećajući se koraka pripreme i posluživanja obroka.

♥ OŽIVITE OMILJENE PRIČE POMOĆU PLIŠANIH IGRAČAKA

Lutke i plišane životinje pružaju jednostavne mogućnosti za poboljšanje čitalačkih vještina i razvoj mašte vašeg djeteta.

Kada koristite igračke da biste oživjeli omiljenu bajku iz slikovnice, uz zajedničko pretvaranje i glumu, dijete će na zabavan i zanimljiv način unaprijediti jezičke vještine, samopouzdanje i kreativnost, a istovremeno će zavoljeti knjige.

Ako se odlučite za to da zajedno osmislite i realizujete novu priču sa lutkama, omogućićete mu da savlada kritičko razmišljanje i dodatno razvija maštu stvaranjem vlastitih priča.

MINI BIOLOGIJA ZA NAJMLAĐE

Igranje sa igračkama odličan je način da pomognete djeci da saznaju više o životinjama i svijetu oko njih.

Pitajte svog dvogodišnjaka koja je vrsta životinje igračka koju držite u ruci, ispričajte mu činjenice o toj životinji i zamolite ga da imitira zvuk koji ona pravi.

Možete da pričate i o tome gdje žive različite životinje, šta jedu, kako se ponašaju…

OMILJENA IGRAČKA ZA POSEBNE TRENUTKE

Kada uključujete omiljenu igračku u svakodnevne aktivnosti vašeg djeteta, pomažete mu ne samo da se zabavlja i stvara svoja lijepa sjećanja, već i da se lakše prilagođava novim situacijama ili da lakše prihvata one na koje inače negoduje.

“Angažujte” lutku da vam pomogne tokom uspostavljanja rutine dnevnog spavanja, tokom odlaska kod ljekara, prilagođavanja na vrtić ili drugih važnih trenutaka, poput velikih događaja ili proslava.

To će pomoći vašem djetetu da stvori pozitivne uspomene oko događaja, da ublaži osjećaj stresa i da se osjeća sigurno.

LUTKE KAO LIČNOSTI

Svaku lutku povežite sa nekim osobinama: na primjer, lav će da bude hrabar, zec neka bude radoznali pustolov, mačka prava mudrica, a plišano majmunče nesnosna svađalica.

Koristite dvije lutke za simulaciju komunikacije i rješavanja sukoba u igri uloga, koja može pomoći djeci da se uče prihvatljivoj socijalnoj interakciji i da se osjećaju udobnije pri rješavanju eventualnih konflikata sa drugarima.

Autor: E.Bučinski

10 sjajnih razloga zašto djeca treba da čitaju prave bajke