Kako da pobijedite strah od porođaja

Tokom devet mjeseci trudnoće javljaju se različite vrste strahova, a dominantan je onaj da li će s bebom sve biti u redu. Što je termin za porođaj bliži, trudnica se sve više brine o tome kako će proteći i, naravno, da li će biti bolan.

Trudnoća je praćena burom emocija, a jedna od najčešćih svakako je strah od porođaja. Pomoći ćemo vam da ga se oslobodite…

Ukoliko biste danas u svom bližem okruženju napravile anketu na temu “šta danas u svijetu predstavlja najveću moć?”, vjerovatno biste dobile mnoštvo odgovora: novac, politički uticaj, društveni položaj, pripadnost nekoj tajnoj organizaciji… Najmudriji odgovor glasio bi: najveća moć je u znanju i provjerenim informacijama.

Znanje je najmoćnije oružje u borbi protiv životnih nedaća. Njime ne samo da možemo uticati na okolinu, pa tako spriječiti stresne situacije, nego lako možemo kontrolisati i sopstvena osjećanja i način reagovanja na različite nadražaje.

Znanje je najefikasnije sredstvo i u borbi protiv straha u toku trudnoće!

Upoznajte neprijatelja!

Šta je, konkretno, strah?

To može biti osjećanje teskobe pri čemu zapravo i ne znamo čega se plašimo, ali i veoma intenzivno osjećanje kada jasno znamo čega se bojimo. Strah od porođaja je u stvari strah od bola.

Nauka i medicina su u stalnoj potrazi za pronalaskom novih načina za umanjenje porođajnog bola.

Strah od porođaja stvorila je civilizacija. Vijekovima se u um svake djevojčice urezivala priča o neizdrživosti porođajnih bolova. Zanimljivo je da žene iz mnogih primitivnih plemena ne osjete porođajni bol, a rađaju u gotovo neljudskim uslovima. Njihove kulture jednostavno ne poznaju strah od porođaja, a samim tim izostaje i bol.

Mehanizam djelovanja straha zaista je jednostavan: on stvara psihičku napetost, a ona fizičku. Fizička napetost dovodi do grčenja cijelog tijela, prvenstveno materice, što dovodi do njenog nepravilnog rada i bola.

Samim tim, vrlo je jednostavno prekinuti ovaj začarani krug: naravno, uklanjanjem prve karike u lancu – straha.

Ne potiskujte strah!

Upoznali smo “neprijatelja” i pogledali ga direktno u oči. Ali nije dovoljno da ga samo jednom vidimo a potom opet sklanjamo pogled u stranu. Da li vam je poznata rečenica: “Ja se ne bojim porođaja i porođajnog bola jer o tome uopšte ne razmišljam!”

Da li zaista vjerujete da je moguće da jedna žena ne razmišlja o tako važnom događaju u svom životu? Prava istina jeste da ona potiskuje strah.

Potiskivanje straha, kao i emocija uopšte, može biti veoma štetno jer on nema kuda da ode. Ukoliko izbjegavamo da se suočimo s njim, strah od porođajnog bola samo će privremeno biti potisnut u dublje slojeve svijesti, gdje će, pritajen, “čučati” čekajući da ispliva onda kada ga najmanje očekujemo.

Nikada ne potcjenjujte ovog neprijatelja! On će vrebati i ispoljiće se u najgorem mogućem trenutku, te će vam gotovo sigurno zagorčati život. To se najčešće desi kada porođaj počne, pa je odlazak u porodilište praćen vikom i nervozom. Ili, još gore, ako on izađe na površinu u trenucima samog porođaja, porodilja se potpuno blokira i uspaniči, što dovodi do prekida saradnje s osobljem u porođajnoj sali.

Da vam se to ne bi desilo, nemojte potiskivati strah.

Suočite se s njim, pretvorite ga u riječi. Priznajte sebi šta vas konkretno plaši, podijelite svoje strepnje sa suprugom, majkom ili prijateljicama. Možete čak napraviti skalu straha od 1 do 10, pa ćete vrlo brzo uvidjeti da ga uspijevate kontrolisati te da on vremenom biva manji.

Nemojte se stidjeti svojih emocija, a ponajmanje straha. Žena koja se pribojava porođaja ni u kom slučaju nije kukavica, to je prirodno, ne treba da osjeća stid, krivicu ili kajanje.

Zamišljajte i maštajte!

Trudnoća je period tokom kojeg možete leškariti koliko god želite, a da pritom ne osjećate grižu savjesti.

Dok se udobno smještene odmarate, zatvorite oči, dišite duboko i opuštajte tijelo, najprije glavu i vrat, potom ramena i ruke. Trudite se da svoj um rasteretite negativnih misli i svakodnevnih briga. Zamišljajte porođaj, kako odlazite u bolnicu i u najboljem redu, bez ikakvih komplikacija i patnje, rađate svoju predivnu, rumenu bebu i privijate je na grudi.

Zar nije predivan osjećaj?

Ovu vježbicu pred kraj trudnoće možete raditi svakodnevno jer će vas opustiti, oplemeniti i psihološki pripremiti za porođajni čin.

Naoružajte se!

Da biste uspješno pobijedile strah od porođajnog bola, do detalja se upoznajte sa svim što vas očekuje.

U prirodi čovjeka jeste da zazire od svega što mu je nepoznato.

Čin porođaja vijekovima je bio misterija, obavijan je velom tajni, a žene o svojim porođajnim iskustvima nikad nisu pričale. U savremenom društvu situacija je potpuno drugačija. Danas postoje mnogobrojni načini da se zbunjena i uplašena prvorotka do tančina upozna sa svim što je očekuje u porođajnoj sali.

U tu svrhu, u mnogim gradovima pri domovima zdravlja ili privatnim klinikama organizuju se škole za trudnice. U njima se trudnice informišu o pravilnoj njezi tokom trudnoće, pripremaju se za porođaj i upoznaju sa svim što je neophodno da znaju tokom prvih dana s novorođenčetom.

Stručno medicinsko osoblje upoznaje buduće porodilje sa svim mogućim detaljima tog nezaboravnog čina.

Uči se na koje sve načine porođaj može započeti, kada treba krenuti u bolnicu, kako će vas tamo primiti i pripremiti, kako izgleda sam čin porođaja i period neposredno nakon rađanja.

Ono što je naročito značajno – naučićete kako da prepoznate kontrakcije, kako da se relaksirate i disanjem ublažite porođajni bol. Naoružana takvim znanjem, buduća mama više nije uplašena i zbunjena pred nepoznatim. Ona je opuštena, ne paniči te odlično sarađuje s osobljem, a porođaj se najčešće završava bez komplikacija i rađa se zdrava beba.

Ukoliko u vašem okruženju nisu organizovane školice za trudnice, ne očajavajte! Možete se upoznati sa svim neophodnim informacijama i putem literature, časopisa ili interneta. Zamolite ginekologa/inju ili medicinsku sestru da vas upozna sa svim što vas očekuje u porodilištu i da vam da korisne savjete.

Izbjegavajte neprovjerene priče!

Klonite se poluistina, bapskih priča i predrasuda.

Tokom proteklih mjeseci vjerovatno su vas, bar u nekoliko navrata, uznemirile priče žena koje su imale veoma težak porođaj.

Navodno, mnoge od njih porađale su se i po tri dana, u agoniji u dnu nekog mračnog bolničkog hodnika. Njihove bebe su nekako uvijek bile “nevjerovatne” porođajne težine, a one su, iako tako sitne i krhke, stoički podnosile muke. Ili, osoblje u porodilištima bilo je toliko nepažljivo da su gotovo sve obavljale same.

Glasine se kao grudva snijega spuštaju niz padinu – kotrljajući se sve više “rastu”. Tako se dodaju neki fantastični detalji koji samo pojačavaju dramatičnost priče, čime se ona sve više udaljava od istine.

Da li ste se ikada zapitale kako je moguće da su sve te žene, poslije navodne golgote, ubrzo rodile još jedno dijete? Zar su oboljele od nekog poremećaja pamćenja?

Istina je da su one trpjele jake bolove, ali vi, sada već prekaljeni borci protiv straha od porođaja, znate i zašto. Ne zato što se priroda, toliko okrutna i surova, nameračila na ženski rod, nego zbog onog lanca s početka priče: strah – napetost – jak bol.

Klonite se, dakle, takvih priča, naoružajte se pravim informacijama, pobijedite strah od porođaja i opušteno dočekajte taj jedinstveni događaj, koji će vas zauvijek promijeniti i podariti vam najplemenitiju životnu ulogu – ulogu majke.

Samo se opustite!

Postoji nekoliko isprobanih metoda za savladavanje straha. Evo kako da očuvate smirenost tokom trudnoće i porođaja:

1. Zamislite da ste na nekom mirnom mjestu

Zatvorite oči, dišite ujednačeno i zamislite da ste u nekom prijatnom okruženju – na mjestu na kojem ste bili ili nekom iz vaše mašte. Fokusirajte se na oživljavanje svih elemenata ove scene, od boja do zvukova koje čujete. Pokušajte da se zadržite u ovoj situaciji bar pet minuta. Praktikujte ovu tehniku nekoliko minuta svakog dana.

2. Razmišljajte o najboljem scenariju

Mnogi sportisti primjenjuju ovu metodu – zamišljaju sebe u najboljem izdanju, kako postižu najbolje rezultate. Prema istom principu, pokušajte da zamislite kako porođaj teče glatko, brzo, s vrlo malo bola, te da fizički i psihički potpuno odgovarate ovom izazovu. Ideja je u tome da se um navikne na dobre stvari, jer u tom slučaju one će se zaista i događati.

3. Dišite pravilno

Kada osjetite strah, usmjerite pažnju na disanje. Dišite sporo, a kada ispuštate vazduh, zamislite da se tim izdahom oslobađate svih briga i strahova.

Upoznajte strah, pobijedite ga i sretni dočekajte porođaj. Znanje je vaš najmoćniji saveznik u borbi protiv straha!