Kako da pomognete svom djetetu ako mokri u krevet

Mokrenje u krevetu i dalje može biti vrlo česta pojava između 4 i 7. godine. Oko 15% djece u toj dobi mokri u krevet najmanje dvaput sedmično. Dakle, ako se to i dešava vašem djetetu molim vas zapamtite da je to potpuno normalno i da imate nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste pokušali da spriječite mokrenje u budućnosti.

1. Smanjite unos tečnosti prije spavanja.

Da bi spriječili prekomjerno punjenje bešike tokom večeri, važno je kontrolisati količinu tečnosti koju piju kasnije popodne i neposredno prije kreveta. Neka imaju dovoljno tečnosti ujutru i tokom ručka, a zatim da se tečnost smanjui u toku dana. Takođe, od velikog je značaja da dijete odlazi u toalet svake noći neposredno prije spavanja.

2. Izbjegavajte određenu hranu koja može nadražiti bešiku.

Postoji određena vrsta hrane koja može iritirati bešiku kod male djece koja ih dovodi do mokrenja kada spavaju i imaju nedovoljno kontrolu nad bešikom. Izbjegavajte hranu koja je previše kisela kao voćni sokovi koji sadrže limun, narandžu, ananas, jabuku ili brusnicu.

Izbjegavajte mliječne proizvode kao što su mlijeko ili jogurt, jer mlijeko može uzrokovati da se dijete osjeća pospanijim i spriječi ga da se probudi kada je bešika puna. Takođe izbjegavajte toplu čokoladu, čaj, kakao ili gazirana pića koja mogu sadržavati previše šećera ili kofeina.3. Planirajte pauzu za odlazak u kupatilo po noći.

Djeca su, naravno, teška za spavanje, pa je ponekad teško odrediti kada im je mjehur pun i kada ih treba probuditi. Ideja je da ih namjerno probudite po noći, da prekinu spavanje kako bi otišli u kupatilo da mokre. Ovo će im pomoći da više obrate pažnju i steknu naviku da se probude sredinom noći da bi išli u kupatilo sami.

Možete pratiti koliko puta vaše dijete odlazi u toalet tokom dana i koliko često ga budite. Na primjer, ako vaše dijete ide u kupatilo 7 puta dnevno, svaka 3 sata, budite ga svaka 3 sata po noći. Poslije toga, možete postepeno pomjerati buđenje na svaka 4 sata. Kada ide nedjelju dana bez mokrenja u krevet, prekinite sa buđenjem. Ono će krenuti samo da ide u toalet.

4. Udvostručite magnezijum.

Prema naučnom istraživanju, djeca mogu patiti od noćne enureze (mokrenja u krevet) jer im nedostaje magnezijum u ishrani. Nedostatak magnezijuma čini nervni sistem manje osjetljivim, tako da dijete nije svjesno kada treba da koristi toalet. Hrana bogata magnezijumom je: sjeme susama, avokado, banane, losos, mahunarke i tofu.5. Vodite dnevnik

Baš kao što bi i svaki ljekar preporučio u bilo kojoj situaciji koja se ponavlja i koja se možda dešava, važno je pisati dnevnik i pratiti sve što se desilo tokom dana. Ovo će vam pomoći da pratite navike, aktivnosti, hranu i tečnost koju dijete uzima, te njegovo emocionalno i mentalno zdravlje.

Takođe, pomoći će vam da razumijete šta bi moglo da izazove mokrenje u krevet.

6. Pričajte sa djetetom.

Razgovarajte sa djetetom o tome kako se osjeća, ne mora biti razgovor o mokrenju, već o emotivnom stanju uopšte. Ako su prošli kroz promjenu u svom životu, kao što su škola ili bilo koja druga emotivna situacija koja bi im mogla izazvati neki stres ili anksioznost, to bi moglo biti uzrok njihovog mokrenja u krevet. Ona će nestati kada se naviknu na situaciju. U međuvremenu, podržite ih i ohrabrite da ne osjećaju stid. Neka znaju da ste tu za njih.

7. Raspitajte se u kojim slučajevima treba da se obratite doktoru

Kao što smo pomenuli na početku, mokrenje u krevet je potpuno normalno, ali u nekim slučajevima potrebno je konsultovati doktora kada stvari ne izgledaju bolje tokom vremena.

Obratite se ljekaru ako:

  • Vaše dijete ima stalno mokrenje i dan i noć, a starije je od 5 godina.
  • Mokri u krevet konstantno po noći i starije je od 7 godina.
  • Vaše dijete mjesecima nije mokrilo u krevet i onda je iznenada počelo da mokri u krevet, a starije je od 5 godina.
www.BrightSide.me