Koliko sna je potrebno bebama i maloj djeci?

Koliko će beba spavati umnogome zavisi i od njenog karaktera, pa tako neke spavaju po čitav dan, a neke jedva sastave nekoliko sati sna. Ipak, postoji “mjera” koja se odnosi na uzrast djeteta

0-3 MJESECA

Većina beba spava od 16 do 18 sati na dan, uglavnom nakon presvlačenja i hranjenja. U ovom uzrastu bebe se prilagođavaju na život izvan maminog stomaka, pa je prirodno da se veoma često bude, pogotovo u toku noći.

3-6 MJESECI

Kako beba raste, tako se smanjuju njene potrebe za spavanjem. Ipak, ne bi trebalo da spava manje od 13 sati dnevno, od čega na spavanje u toku dana “otpada” oko tri sata. Pošto se beba sada više ne hrani svaka tri sata, možete polako početi sa “treningom” noćnog spavanja. Više o stvaranju rutine noćnog spavanja pročitajte na ovom LINKU.

6-12 MJESECI

Ovo je pravo vrijeme da bebu naučite da spava tokom cijele noći. Ukupno vrijeme spavanja sada se svodi na 13 sati dnevno, što znači da preko dana treba da spava dva puta po dva sata, a noću devet. Ovo je idealno vreme da sprovedete u delo naš sedmodnevni plan uèenja spavanja.


Možda vas zanima: Siguran položaj za spavanje odojčadi


12-24 MJESECA

Potrebe za snom se sada svode na oko 12 sati u toku dana, s tim što dijete treba da spava dva-tri sata popodne, a ostatak se odnosi na noćno spavanje. Većina djece uzrasta od dvije godine spavaju u toku dana samo sat vremena, dok noću spavaju devet sati “u komadu”.

2-4 GODINE

U ovom uzrastu djeci je potrebno desetak sati sna, uglavnom noćnog. Neka djeca prestanu da spavaju popodne već kad navrše dve godine, ali većina to čini sa tri-četiri. Ako vaše dete neće da spava popodne, ne mora, ali trebalo bi da miruje najmanje pola sata.


Pročitajte još: Kako da obučete bebu za spavanje