Da li i vi imate “nezgodnu” i nervoznu bebu?

Nijedan roditelj ne očekuje da ima “nezgodnu” bebu. Dani trudnoće su obojeni ružičasto-plavo, sa slikom bebe koja guče, smeje se, mirno spava, plače samo kada je gladna i izrasta u slatko, kooperativno dijete. Dreka neutješne bebe koja se rita, malo dijete koje vrišti, pripadaju drugim roditeljima koji su sve radili pogrešno i plaćaju cijenu.

Potom, kod roditelja poput vas, samo nekoliko nedjelja pošto je vaša savršena beba rođena, stvarnost ruši fantaziju. Odjednom, baš vaša beba plače sve vrijeme, neće da spava ili izgleda vječito nesrećna i nezadovoljna, a vi se pitate gdje ste pogriješili.

ODGOVOR NA PITANJE JE DA VjEROVATNO NE GRijEŠITE, OSIM ŠTO STE VAŠEM POTOMKU PRENijELI NEKE NEZGODNE GENE; BEBIN TEMPERAMENT IZGLEDA IMA VIŠE VEZE SA NASLijEĐEM NEGO SA OKRUŽENJEM.

Organizacija bebinog okruženja može, međutim, da promijeni uticaj urođenog temperamenta na budući razvoj. Posvećivanjem veće pažnje podsticanjem, na primjer, pošto nezgodna djeca često imaju IQ veći od prosječnog. Dijete koje, uz pomoć mame i tate, uči da usmjerava i razvija urođene karakterne crte, transformišući ih iz mogućnosti u preimućstva, može od nemogućeg i problematičnog djeteta da postane uspješna odrasla osoba.

Uloga roditelja u tim metamorfozama je ključna. Prvi korak predstavlja identifikacija koji od različitih tipova karaktera, koji se vezuje za teško ponašenje, vaša beba pokazuje (neke i kombinuju).

Vaša beba je ono što zovu beba sa najnižim pragom osjetljivosti. Mokra pelena, uštirkana odjeća, visok izrez oko vrata, jako svjetlo, glasna muzika, ćebe koje bocka, hladan ležaj – jedno od toga ili sve mogu prekomijerno da uznemire bebu ekstra osjetljivu na čulne nadražaje.

Kod neke djece svih pet čula veoma se lako preopterete, kod drugih samo jedno ili dva.

Bavljenje djecom koja imaju nizak prag čulne osjetljivosti zahtijeva generalno smanjenje nivoa čulnih nadražaja, kao i izbjegavanje specifičnih stvari koje primijetite da uznemiravaju bebu, poput:

  • Osjetljivost na zvuk: smanjite buku u kući, pričajte i pjevajte bebi tiho i zamolite i ostale da tako rade.
  • Svjetlo ili vizuelna osjetljivost: zamračite sobu zavjesama da bi beba mogla duže da spava ujutru ili tokom dana, izbjegavajte veoma jako svjetlo. Nemojte joj odjednom pružati previše vizuelnih stimulacija – stavite joj samo jednu igračku u krevetac i izbjegavajte igračke jarkih boja.
  • Osjetljivost na ukus: ako vaša beba sisa i ima loš dan jer ste jeli tešku hranu, možda je uzrok neprijatan miris vašeg mlijeka; ako se hrani adaptiranim mlijekom, pokušajte sa adaptiranim mlijekom drugog ukusa. Kada uvedete čvrstu hranu, prihvatite činjenicu da vaša beba neće uživati u svakom ukusu i možda će neke potpuno odbijati.
  • Osjetljivost na dodir: vodite računa o odjeći, temperaturi vode za kupanje i sobe u kojoj beba boravi, a pelene mijenjajte često (vjerovatno će bolje prihvatiti one za jednokratnu upotrebu nego pamučne). Mali procenat beba je toliko osjetljiv na dodir da odbija da ih držite ili mazite. Ako je to ipak slučaj sa vašom bebom, brigu i ljubav izrazite riječima i očima umjesto fizičkim dodirom.
  • Osjetljivost na miris: neuobičajeni mirisi vjerovatno ne smetaju sasvim maloj djeci, ali neka počinju negativno da reaguju na različite mirise prije nego što napune godinu dana. Ako je vaša beba osjetljiva na mirise, uklonite one jake kada možete.
  • Osjetljivost na podsticaje: glasan govor, užurbani pokreti, suviše igračaka, previše ljudi u okolini, previše aktivnosti u jednom danu – sve to može da uznemiri bebu, pa sa takvim bebama treba biti nježan i spor. Da biste pomogli takvoj bebi da bolje spava, izbjegavajte aktivne igre pred spavanje, zamenite ih umirujućim toplim kupanjem i tihim pričama ili uspavankama. Često bebi može da pomogne i tiha muzika da se smiri.

Život sa “nezgodnom” bebom nije lak, ali je, uz puno ljubavi, strpljenja i razumijevanja moguć i na duži rok čak može donijeti i nagradu.

Prije nego što zaključite da je vaša beba jedna od “nezgodnih”, treba da se uvjerite da ne postoji skriveni fizički uzrok njenog problematičnog ponašanja. Opišite pedijatru svoju bebu kako bi eventualno medicinsko objašnjenje – bolest ili alergija – bilo isključeno. Često se uzrok bebinog “nezgodnog” ponašanja krije u grčevima koji je muče, zubićima koji se spremaju da niknu, alergiji na adaptirano mlijeko ili neku čvrstu hranu ili je beba bolesna ili će se tek razboljeti.

Priređeno iz knjige “Šta da očekujete u prvoj godini” Hajdi Murkof

MamaKlik.rs