Pelenski osip i osip od vrućine: Kako ga spriječiti ili liječiti

Sjećate li se one urnebesne scene iz filma ”Tito i ja” kada svi zezaju malog Zorana jer mu se ojela guza? Ova situacija na filmu možda može biti smiješna, ali u realnosti zadaje velike muke i djeci i roditeljima.

Ojed/osip ne mora biti uzrokovan isključivo trenjem. Uzajamno djelovanje sintetičkih pelena i amonijaka iz mokraće, te različiti mikroorganizmi, mogu stvoriti probleme sa osjetljivom dječjom kožom.

Jedan od faktora rizika koji dovodi do osipa jeste upotreba antibiotika koja stvara uslove za razvoj gljivičnih infekcija, kao što je dermatitis izazvan gljivicom kandidom.

Neželjenom stanju doprinose nesnosne vrućine i nakupljanje znoja na tjelesnim prevojima koji se teže održavaju suhim, kao i nošenje tijesne ili sintetičke garderobe.

Sarmice na vratu, pazušne jame, leđa, stražnjica, pregibi na nogama…, svi oni mogu biti zahvaćeni blagim crvenilom i tačkicama koje peku i svrbe. Ojed od vrućine mogu da dobiju i djeca ali i odrasli.

Zapušten osip može prerasti u jake upale sa otvorenim ranama.

Obavezno potražite pomoć ljekara ako koža postane upaljena i ispucala! Pomoć potražite i ako se pojave plikovi, gnojne ranice, kraste, ukoliko se osip ne povuče kroz nekoliko dana, te ako je praćen temperaturom ili nekim drugim simptomima!

Kako biste spriječili pojavu pelenskog osipa i osipa od vrućine, najvažnije je da kožu djeteta držite čistom i suhom.

U slučaju pelenskog osipa:

 • Mijenjajte djetetu pelene što je češće moguće, najbolje čim se isprljaju.
 • Nemojte koristiti vlažne maramice.
 • Bebinu guzu obavezno okupajte čistom vodom i dobro je posušite tapkanjem. Zbog isušivanja, sapun je najbolje koristiti jednom dnevno.
 • Nanesite deblji sloj vodootporne baby kreme ili masti za bebe, koja će formirati nepropusni zaštitni sloj na koži.
 • Izbjegavajte agresivne omekšivače za veš. Mada na svima stoji da su dermatološki testirani – upotrebljavajte one blaže, prilagođene bebama, čak i kad su starija djeca u pitanju. Veš po mogućnosti ispirajte dva puta.
 • Promijenite vrstu pelena, ako smatrate da kvalitet onih koje koristite nije odgovarajući i nije kompatibilan sa osjetljivom dječjom kožom, što rezultira upornim pelenskim osipom.
 • Ako koristite platnene pelene, perite ih na najvišoj mogućoj temperaturi.
 • Djeca koja prelaze sa majčinog mlijeka ili formule na raznovrsniju ishranu mogu da dobiju pelenski osip zbog drugačijeg sastava urina. Izbjegavajte kiselu hranu.
 • Raskomotite malu djecu kad god to prilike dopuštaju. Gologuze bebe biće neizmijerno srećne i neizmijerno zahvalne, a koža će dobiti priliku da diše i da se revitalizuje. U tom slučaju ne stavljajte zaštitne kreme kako bi koža u potpunosti mogla da odmori.

Kod osipa od vrućine:

 • Postarajte se da dijete nosi komotnu odjeću od prirodnih materijala.
 • Pored kupanja, osjetljiva područja (ukoliko koža nije iziritirana ili oštećena) mogu lagano da se prebrišu nakvašenim mekanim peškirom, a potom posuše tapkanjem.
 • Možete koristiti baby puder na bazi kukuruznog skroba sa kojim će tretirano područje duže biti suho. Vodite računa kako koristite puder: energično mahanje ambalažom dovodi do stvaranja puderastog oblaka, a raspršene čestice mogu dospjeti do disajnih puteva i prouzrokovati probleme sa disanjem.
 • Kao i u slučaju pelenskog osipa, ne koristite agresivna sredstva za pranje, i veš ispirajte dva puta.

Većina kremica i pudera sadrži dva najbitnija sastojka: pantenol i cink oksid. Pomoći vam mogu i riblja mast, baby kreme sa ekstraktom nevena, kamilice, aloje, kupke sa ekstraktom lavande, ili termalna voda sa svojim brojnim umirujućim svojstvima, koju možete da nabavite u svakoj apoteci.

Ni slučajno nemojte da koristite medicinske kreme za odrasle, kako biste pomogli djeci. Makar kupljene i bez recepta, mogu da izazovu alergijske reakcije kod mališana.

Erna Bučinski