Izbjegavajte ovu hranu tokom trudnoće

Uravnoteženi i zdravi obroci su važni za svako životno doba, ali to postaje naročito bitno kada ste u drugom stanju. Hranjive materije, kao što su vitamini i minerali, neophodni su u prenatalnom razvoju vaše bebe. Većina hrane je sigurna, međutim, postoje neke namirnice koje bi trebalo da izbjegavate tokom trudnoće.

Hrana koju ne bi trebalo da jedete u trudnoći

Sirovo meso:

Termički neobrađene plodove mora, sirovu ili polusirovu govedinu, i isto takvo meso peradi treba izbjegavati zbog opasnosti od kontaminacije koliformnim bakterijama, toksoplazmozom i salmonelom.

Mesne delicije:

Ovakvo meso može da bude kontaminirano listerijom, bakterijom koja može da prođe kroz posteljicu i zarazi bebu, a u stanju je prouzrokovati infekciju sa fatalnim posljedicama. 

Ako ste trudni i jedu vam se mesne prerađevine, nastojte prije jela da ih termički obradite, naročito ukoliko dugo stoje u frižideru. Zbog ove napasti izbjegavajte i paštete.

Riba koja sadrži velike koncentracije žive:

Naravno da ovakvu ribu treba izbjegavati. Njena konzumacija tokom trudnoće može prouzrokovati probleme sa razvojem ploda i oštećenje mozga bebe. Mada je riba važan dio ishrane trudnica, i treba je jesti jednom do dva puta nedjeljno, izbjegavajte kraljevsku skušu, brancin, svježu tunu, meso ajkule i sabljarke. Tunjevina iz konzerve sadrži manje žive, ali je ipak treba jesti što rjeđe i u umjerenim količinama.

Zbog listerije u trudnoći treba izbjegavati dimljenu ribu, poput lososa. Ovakva riba je dozvoljena za jelo tek nakon kuhanja. Vakumirana ili konzervirana je pouzdanija za ishranu. Trebalo bi izbjegavati i popularni suši, zbog sirove ribe koja se koristi u njegovo pripremi.

U širokom luku zaobiđite i riječnu ribu, upecanu u onečišćenim rijekama i jezerima u koja se izlivaju industrijske otpadne vode ili kanalizacija.

Sirove školjke: 

Izazivaju različite vrste infekcija, koje se mogu spriječiti kuhanjem, izuzev onih prouzrokovanih takozvanom crvenom plimom. Crvena plima ili cvjetanje mora je period kada bujaju velike količine algi čiji toksini utiču i na druge morske živote. Posljedica ovog prirodnog fenomena su aktivne otrovne materije koje se zadržavaju i u samim školjkama, a njihovom konzumacijom mogu prouzrokovati različite infekcije kod ljudi.

Sirova jaja: 

Zbog trovanja salmonelom treba izbjegavati termički neobrađena jaja ili hranu koja sadrži ovu namirnicu u sirovom obliku. Izbjegavajte domaće umake sa jajima, domaću majonezu, domaće sladolede i sličnu hranu. Industrijski proizvedeni sladoled i druge namirnice sa pasterizovanim jajima smanjuju rizik od salmonele.

Nepasterizovano mlijeko i mekani sirevi: 

Pošto mogu biti zaraženi listerijom, trebalo bi da izbjegavate meke sireve kao što su bri, kamember, rokfor, feta, gorgnozola, osim ako na deklaraciji stoji da su izrađeni od pasterizovanog mlijeka. Isto važi i za samo mlijeko – isključivo pasterizovano dolazi u obzir!

Kofein:

Iako većina studija pokazuje da je umjeren unos kofeina dozvoljen, postoje i druge koje pokazuju da kofein može biti povezan s pobačajima.

Bilo bi poželjno da izbjegavate kofein tokom prvog trimestra, kako biste izbjegli komplikacije. Opšte pravilo je da kofein tokom trudnoće bude ograničen na manje od 200 mg dnevno.

Kofein je diuretik, što znači da podstiče izlučivanje tečnosti iz tijela, što može dovesti do gubitka vode i kalcijuma. Pijte dovoljno vode, sokova i mlijeka, i izbjegavajte napitke sa kofeinom. 

Alkohol: 

Nema preciznih naznaka koja je količina alkohola sigurna u trudnoći i najbolje ga je izbjegavati. Prenatalna izloženost alkoholu može da ometa zdrav razvoj bebe. U zavisnosti od količine, vremene i načina upotrebe, konzumacija alkohola tokom trudnoće može dovesti do fetalnog alkoholnog sindroma ili drugih poremećaja u razvoju.

Ako ste konzumirali alkohol prije nego što ste znali da ste trudni, sad prestanite. Trebalo bi da ga izbjegavate i tokom dojenja. Izlaganje djeteta alkoholu može da dovede do različitih komplikacija.

Neoprano povrće:

Povrće je nezaobilazan dio uravnotežene prehrane. Međutim, bitno je osigurati pravilno i temeljito pranje povrća kako bi se spriječio unos pesticida ali i zaraza toksoplazmozom.

Toksoplazmoza može zaraziti tlo na kojem se uzgaja povrće. Ovaj parazit nije opasan za odraslu osobu, ali ako se plod inficira preko majke, može doći do oštećenja mozga, poremećaja vida ili spontanog pobačaja.

Mačke, naročito one koje slobodno izlaze napolje, mogu da budu nosioci toksoplazmoze. U kontaktu sa mačkama i njihovim predmetima, nastojte nositi zaštitne rukavice i nakon toga dobro oprati ruke.

Suplementi vitamina A:

Višak ovog vitamina može biti toksičan za vašu bebu, što opet može dovesti do nepravilnog razvoja ili pobačaja.

Takođe, izbjegavajte cigarete, stres i lijekove koje vam doktor nije prepisao!

Jesti za dvoje u ovom lijepom ali osjetljivom periodu života ne znači jesti duple porcije, nego mudro birati zdravu i kvalitetnu hranu.