Moda za sva vremena: Ekstravagantne rukavice za gradske kraljice

“Dama se poznaje po cipelama i rukavicama”, pisala je Virginia Woolf u svom najpoznatijem romanu Mrs. Dalloway. I pored strasti gospođe Dalloway koju dijeli sa mnogim ženama, klasične rukavice ili one neobičnog dizajna dobar su izbor za hladne zimske dane. Zaštitiće nježnu kožu vaših ruku i “osvježiti” poprilično monotonu zimsku garderobu. Ako su vam vaše izgledom dosadile, ukrasite ih perlicama, mašnama ili nekim sličnim detaljčićima koje možete same da prišijete i personalizujete ovaj više nego koristan assesoar.

Imajte na umu da rukavice nisu isključivo zimski detalj! One su bile i ostale vijerni pratilac večernjih haljina bez obzira na godišnje doba, a mogu se nositi u različitim prilikama i sa različitom garderobom. Mogu biti izrađene od prefinjenih materijala, poput čipke, tila, satena…, a modne ikone današnjice, poput S.J. Parker, nose ih u bajkerskom fazonu sa zatvorenim ili otvorenim prstićima, naglašavajući autentičan imidž nezavisne, gradske djevojke.

Sarah Jessica Parker sa ultrakratkim kožnim rukavicama

Da li ste znale da:

Bonton prilikom pozdravljanja nalaže muškarcima da skidaju rukavice, a ženama – ne.

♥ Damske rukavice koje su dio večernje toalete skidate prilikom večere ili plesa.

Classic vintage: Rukavice uz koktel haljine i večernje haljine

♦ Prsten i sat se nose ispod rukavica, a narukvica iznad.

♠ Nošenje rukavica je izuzetno star običaj, a čak se spominju i u Homerovoj “Odiseji”.

♣ Žene nose rukavice kao modni detalj od 13. vijeka, kada su se izrađivale od lanenog platna a dosezale skroz do laktova.

♥ Engleska kraljica Elizabeta I (16-17. v), posljednja vladarkaa iz dinastije Tudor, uvela je u modu nošenja rukavica ukrašenih draguljima i vezom.

Lijevo: Rukavice Kraljice Elizabete I iz 16.v. / Desno: Operske rukavice iz Napoleonovog doba

♠ Za vrijeme vladavine francuskog kralja Luja XIV muškarci su nosili glatke kožne rukavice, a žene tog doba nosile su rukavice od mrežaste svile.

♦ U srednjem vijeku izazivanje na dvoboj bi se izvodilo tako što bi jedan muškarac drugome bacio rukavicu u lice ili bi ga simbolično išamarao rukavicom koju drži u ruci. To se smatralo teškom uvredom.

♥ Aristokratkinje iz Napoleonovog vremena su obožavale dugačke kožne rukavice, koje su prelazile laktove i dosezale skroz do bicepsa. Ovaj dodatak bio je neizostavan dio outfita prilikom odlaska u operu.

♣ Avangardnog dizajnera Karla Lagerfelda ne možemo da zamislimo bez rukavica.

Nosi kožne sa otvorenim prstima da bi lakše skicirao, i da bi mu – kako kaže – ruke i prsti izgledali duži, što u Francuskoj simbolizuje uticajnu osobu.

 

 

 

♥ Najpoznatiju rukavicu na svijetu proslavio je kralj pop muzike Michael Jackson, tokom premijernog izvođenja Moonwalk plesa 1983. godine, u okviru “Motown 25” TV specijala. Ovaj legendarni detalj na aukciji 2009. godine dostigao je vrtoglavu cijenu od 350,000 dolara (sa porezom 420,000$), koju je platio biznismen Hoffman Ma iz Hong Konga.

♦ Slavni muzičar David Bowie je obogatio glam look osamdesetih kožnim rukavicama i renesansnim košuljama bogatih volana, kroz ulogu Jaretha, kralja goblina u filmskoj avanturi “Labyrinth”. Rukavice su dolazile do izražaja u poznatim scenama u kojima Bowie vrti magične kristalne sfere u rukama. Staklene kugle je, zapravo, vrtio neko drugi, ali je Bowie maestralno izveo ulogu koja se i danas pamti. Kao i rukavice.

♣ Među najpoznatijim rukavicama na svijetu nalaze se i one bokserske legende Muhammada Alija i zvijezde crtanih filmova Mickey Mousea, ali one već iskaču van okvira naše priče. 😀

Ono što ostaje u priči nalazi se u galeriji koja slijedi (klik!):

Investirati u dobar par rukavica je nešto što se isplati. Ove ekstravagantne ljepotice, koje možete nositi u različitim prilikama i u različitim kombinacijama, nisu nešto što podilazi trendovima, tako da će vam služiti ne samo jednu sezonu, već i u godinama koje slijede.

Erna Bučinski
Photo: pinterest