Kako izabrati pravi poklon za novorođenče?

Stižu nam rode, a stižu i pokloni. U tim radosnim momentima, kada bi htjeli obradovati roditelje, a sa druge strane biti i praktični – nameće se pitanje – koji je poklon najbolji za novorođenčad. Dodatno komplikuje situaciju ako tražite poklon za bebu koja već ima starijeg brata ili sestru, pogotovo istog pola – i od koga je naslijedio/la mnogo toga. Slijede neki od prijedoga koji bi mogli da vam pomognu pri izboru:

Novac

Novac je jedan od poklona sa kojim sigurno nećete pogriješiti. Od svih ostalih – on je najpraktičjiji. Roditelji znaju šta bi u tom momentu mogli da kupe sa tim novcem, pa bile to „samo“ pelene ili kozmetika za bebu. Novac je dobar izbor. Uvijek. Gotovo sve banke nude dječiju štednju te možete bebi otvoriti štedni račun, uplatiti određen iznos i roditelji mogu nastaviti uplaćivati i štediti za bebu. Primjer dječije štednje Unicredit banke možete pogledati an LINKU.

 

Poklon bon

Malo „maštovitiji“ poklon od prethodnog, a opet jako dobar izbor, može biti poklon bon u nekom od dječijih butika ili prodavnica gdje se prodaje oprema za bebe, kozmetika i slično. I u ovom slučaju „nema greške“, roditelj bira sam šta mu treba, ali treba voditi računa o „roku važenja“ bonova (u nekim prodavnicama postoji rok, dok u drugima ne) i o činjenici da novopečene mame nemaju puno vremena ni uslova da hodaju po buticima (bar prvih par mjeseci).

 

„Pitati šta im treba“

Ovo možda nije maštovito, nije originalno, neće biti momenta iznenađenja – ali ćete pogoditi tačno u metu.

Odjećica

Odjećica (gegice, odjelce, haljinice, skafanderčići) – praktično i lijepo. Pri kupovini odjećice trebalo bi voditi računa da bebe veoma brzo rastu i da nije loše kupiti veći broj. Takođe treba voditi računa i o godišnjim dobima – da se ne desi da poklonite haljinicu kratkih rukava, za uzrast od šest mjeseci – koje će beba napuniti u decembru.

 

Zlato i nakit

Ovo ostaje bebi kao trajna uspomena.

„Torta“ od pelena i set kozmetike za bebe – pelene su skupe, a neophodne. Pelene su nešto što treba – stalno. Po danu, po noći…

Posteljina, dekica, peškiri za kupanje beba, ogradice za krevetac – nikad ih dosta.

Sjajan izbor opreme za bebu potražite u AKSA radnjama.

Poklon bon kod fotografa

Vjerovatno se se sami roditelji ne bi sjetili spakovati sebe i bebe i uputiti se ka fotografu. Profesionalne forografije su divna i trajna uspomena za cijelu porodicu.

Primjer new born fotografija možete vidjeti na LINKU

Set za pravljenje otisaka rukica i nogica u gipsu

Bebe jako brzo rastu, a otisci su uspomene koje ostaju zauvijek.

Radosnica, foto album ili knjige za djecu

Mi „veliki“, koji i danas imamo svoje male radosnice, znamo šta znači imati je – prva kosica, zapisani prvi koraci, zubići…

Personalizovane igračke ili odjećica

Danas se mogu  sa imenima beba, koje se izrađuju po željama.

 

Psić sveznalica i didaktičke igračke

Nikad dovoljno igračaka– ako pitate djecu. A ako pitate roditelje, onda su poželjne igračke koje će imati razvojnu osnovu.

 

Nosiljka za bebe i marama za nosanje

Za mamine slobodne ruke i zadovoljnu bebu

 

Posudice za hranjenje

Pogotovo termo posudice i posudice za čuvanje hrane, praktične za putovanja i duge šetnje.

 

„Uradi sam“ pokloni

Dekice koje ćete isplesti ili nešto drugo što ćete izraditi spostvenim rukama, a što ima neporcjenjivu vrijednost.

 

Ako želite da poklonite nešto veće ili skuplje poklone, uz konsulatcije sa roditeljima (i na njihovu veliku radost), možete pokloniti i: hranilicu (sjedalicu za jelo); podni baby gym – za igru i vježbu; putni krevetić – podesivo, prenosivo; kadicu za kupanje; električnu (ili ručnu) izdajalicu; njihaljke za bebe; stolić za presvlačenje; autosjedalice; kolica i slično.

 

Uz bebe, ne zaboravite i mame – i ponesite im buket cvijeća.

Dušica Stevanović