Infekcija penisa kod dječaka: Vrste infekcija, prevencija i liječenje

Infekcija penisa kod dječaka: Vrste infekcija, prevencija i liječenje

GENITALNE INFEKCIJE SU ČESTE KOD DJEČAKA A NASTAJU UGLAVNOM ZBOG NEADEKVATNE HIGIJENE. Infekcija penisa JAVLJA SE NAJČEŠĆE KOD DJEČAKA KOJI NOSE PELENE I NAJČEŠĆE U LJETNOM PERIODU.

INFEKCIJA PENISA KOD DJEČAKA: Vrste infekcija i razlozi zašto se pojavljuje

Najčešća infekcija je balanitis, odnosno infekcija penisa i to na mjestu gdje se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dijela mokraćnog kanala (uretre).

Mokraća koja izlazi vani kroz otvor najčešće se zadržava na koži u nekom procentu i postepeno se razvija veliki broj bakterija i dolazi do infekcije.

Balanitis nije teška infekcija i može se izliječiti, ali ako se zapusti ili ne liječi, takođe može dovesti do ozbiljnijih infekcija mokraćne bešike, pa čak i bubrega.

Kod balanitisa koji se ponavljaju jedan za drugim i ustvari nisu izliječeni do kraja a higijena i dalje nije adekvatna, može doći do upale tkiva i komplikacija koje dovode do smanjenja otvora kroz koji urin ističe.

Smatra se da sve ove infekcije nastaju zbog neadekvatne higijene. Bakterije koje su prisutne u mokraći ili stolici prenose se na potkožno tkivo i uzrokuju infekcije koji se mogu prenijeti dalje u organizam.

Adekvatna njega i prevencija infekcije penisa kod djece

Redovno pranje mlakom vodom i bebi sapunom sa laganim povlačenjem kožice penisa toliko da se vidi otvor mokraćnog kanala, pranje i mijenjanje pelena nakon velike nužde su adekvatna njega i prevencija infekcija.

Pranje je obavezno svake večeri a poželjno i u toku dana a naročito poslije stolice, jer se bakterije vrlo lako prenose na penis.

Što se tiče njege kremom potrebno je mazanje tankim slojem u predjelu oko penisa i anusa.

INFEKCIJA PENISA KOD DJEČAKA: Liječenje infekcije

Kada se već primijeti da je kožica na vrhu penisa odnosno oko otvora crvena i širi se možete biti sigurni da je u pitanju balanitis.

Ako se ne reaguje na vrijeme i infekcija napreduje, crvenilo se proširi, zatim se vidi otok a može se pojaviti i gnojni iscjedak, kod zapuštenih i neliječenih infekcija.

Tada se infekcija širi, moguća je visoka temperatura a dijete je nervozno i plačljivo.

Liječenje se počinje sa prvim znakovima crvenila kada se treba obratiti ljekaru i uraditi bris i odnijeti mokraću na analizu.

Terapija je obično antibiotska u vidu masti a za uznapredovale i proširene infekcije ljekari daju i oralnu terapiju.

Vremensko trajanje terapije zavisi od stanja djeteta, odnosno od toga koliko je jaka infekcija, može trajati nekoliko dana do nekoliko nedjelja.

Liječenje se ne prekida nakon povlačenja simptoma, treba ga nastaviti još dva tri dana poslije.

Ono što možete i treba da uradite:

  • redovno prati genitalno područje sapunom i mlakom vodom, pod mlazom vode a ne u kadici
  • prevlačiti kožicu penisa koliko je to moguće, bez forsiranja jer može biti bolno za dijete
  • ispirati penis antiseptičnim rastvorom (tripostotni rastvor borne kiseline, koji se prodaje bez recepta)
  • izbjegavati sušenje peškirom, koristiti sterilne komprese, pogotovo ako postoji iscjedak, i ponovo isprati antiseptikom
  • tek potom u tankom sloju namazati antibiotsku mast

Adekvatnom higijenom sigurno ćete spriječiti nastanak balanitisa.

MamaKlik