Savjeti za uspješno začeće

VTO-mamaklik.com
VTO-mamaklik.com

Svaka žena koja pokušava da ostane u drugom stanju može da potvrdi koliko je nekada teže liječiti se, nego na vrijeme se brinuti o plodnosti. Osim odluke da postane mama, prije započinjanja ovog zanimljivog putovanja ponekad je potrebno izmjeniti neke životne navike, konsultovati se sa ljekarom i psihički i fizički se pripremiti za trudnoću.

Na sposobnost žena da ostanu trudne utiču gotovo sve životne navike.

Plodnost znači mogućnost da se lako zatrudni i da se ta trudnoća bezbjedno iznese do kraja bez komplikacija. Međutim, uglavnom ne ide sve tako glatko, pa je potrebno na vrijeme eliminisati štetne životne navike.

Redovno posjećujte ginekologa

Uzrok neplodnosti često mogu biti neliječene ili neprepoznate infekcije genitalnog trakta. Tako je, na primer, infekcija hlamidijom jedan od glavnih uzroka problema s jajovodima. Hlamidija je podmukla bakterija jer se teško prepoznaje.

Izaberite pravi trenutak

Najplodniji period je oko 5 dana prije ovulacije i 1 do 2 dana poslije ovulacije tj. pošto se ovulacija odigrava oko 14 dana prije menstruacije- najplodniji period je od devetnaestog dana prije sljedeće menstruacije pa sve do desetog dana prije menstruacije. Jajna ćelija živi od 12 do 24 časa a spermatozoidi mogu da prežive unutar žene do 5 dana (u prosjeku 3).

Unosite dovoljno magnezijuma

Visoke doze magnezijuma (koji se nalazi u sojinom brašnu, pirinču, pšeničnim mekinjama, sjemenkama suncokreta, hljebu od integralne pšenice, sočivu, orasima i mineralnoj vodi obogaćenoj magnezijumom) povećavaju broj i pokretljivost spermatozoida.

Ne izlažite se stresu

Stres i anksioznost utiču na imunitet i funkciju hormona u organizmu. Stres povećava nivo kortizola i adrenalina koji negativno utiču na plodnost.

Zaštitite se od rubeole

Na vrijeme provjerite antitijela na rubeolu i po potrebi se vakcinišite prije nego što ostanete u drugom stanju. Zaraza rubeolom u trudnoći može jako naškoditi bebi.

Preispitajte prehrambene navike

Uravnotežena ishrana bogata vitaminima svakako je jako bitna za organizam, a samim tim i plodnost. Nedostatak folne kiseline može, na primjer, znatno smanjiti izglede za začeće te povećati opasnost od urođenih anomalija. Preventivno bi, odmah po prestanku uzimanja pilula za kontracepciju, trebalo dnevno uzimati 0,4 miligrama folne kiseline. Gvožđe i jod su takođe važni za nerođeno dete. Ako vašem tijelu nedostaje vitamina E, jajna ćelija  se ne može ugnjezditi u materici i vaše ga tijelo odbacuje. Vitamin E nalazi se u sjemenkama suncokreta, pšeničnim klicama i čičkovom ulju. Za stvaranje spermatozoida nužni su vitamini C, E i B12.

Redovno spavajte

Zamjena noći za dan može znatno da poremeti ciklus. Za plodnost je potrebna svjetlost. Ako imate neredovno radno vreme ili radite noćne smene, pokušajte bar privremeno preuzeti više dnevnih smena.

Vazduh i okruženje

Izlaganje zagađenom vazduhu, radijaciji ili nekim hemikalijama može imati negativan uticaj na plodnost. Muškarci koji dolaze u dodir sa pesticidima imaju spermu lošijeg kvaliteta.

Provjetravajte prostor u kojem živite

Koncentracija štetnih isparenja (nastalih, na primjer, od boja za zaštitu drveta) koje negativno utiču na plodnost u zatvorenom prostoru je od 50 do 100 puta veća nego na otvorenom. Protiv toga se možete boriti redovnim provjetravanjem prostorija i smanjenim grijanjem.

Konzumirajte manje alkohola

Alkohol podiže nivo hormona koji redukuju ovulaciju. Konzumiranje alkohola tokom trudnoće ugrožava razvoj bebe. Uz to još i trajno smanjuje seksualnu želju. Ipak, čaša piva ili vina povremeno neće škoditi.

Prestanite s pušenjem

Žene koje puše teže uspjevaju da zatrudne. Statistika pokazuje da su šanse za nepušače 48%, za pušače 19, a za pasivne pušače 20%. Zato ako pokušavate da zatrudnite, držite se podalje od dima.

Kada je riječ o vantjelesnoj oplodnji, ženama koje puše potrebno je skoro dvostruko više terapija. Takođe ove žene i ranije ulaze u menopauzu. Kod muškaraca duvanski dim umanjuje proizvodnju kvalitetne sperme.

Kofein samo u malim količinama

Iako nema pouzdanih dokaza da kofein utiče na plodnost, poznato je da podiže nivo hormona, što ugrožava ovulaciju. Šoljica do dvije dnevno su prihvatljive – ne morate se odreći jutarnjeg zadovoljstva.

Normalizujte tjelesnu težinu

Manjak ili višak kilograma neće direktno uticati na plodnost. Ipak, dvije trećine žena čija tjelesna težina za 20 % premašuje normalnu težinu pati od poremećaja menstrualnog ciklusa. S istim se problemom susreću žene čija je težina za više od 10 posto manja od idealne. Njihova tijela na nepovoljne uslove tada reaguju izostankom ovulacije ili menstruacije.

Oprezno s lubrikantima

Pri korištenju lubrikanata izbjegavajte one na bazi ulja. Većina lubrikanata utiče na vaginalno područje, može se dogoditi da spermatozoidi zbog smanjene pokretljivosti neće moći da stignu do jajovoda.

Održavajte testise hladnim

Plodnost muškarca uveliko zavisi od temperature. Dugotrajne vruće kupke, prečeste posjete sauni, ali i preuske pantalone, mogu dovesti do pregrijavanja polnih žlijezda i mogu da poremete proizvodnju spermatozoida.

Smanjite unos lijekova

Neki lijekovi mogu negativno uticati na plodnost. Na primjer, lijekovi za kašalj i prehladu ne utiču samo na smanjivanje sluzi u nosu, već mogu isušiti i sluz polnih organa. Ako morate redovno da uzimate lijekove, porazgovarajte o tome sa svojim doktorom.

Ne planirajte daleka putovanja

Ako želite da se u bliskoj budućnosti ostvarite u ulozi roditelja, ne treba da odlazite na daleka putovanja. S tim je povezano previše rizika: klimatske promjene koje remete menstrualni ciklus i bolesti koje se uglavnom liječe antibioticima mogu biti prepreka trudnoći. Ako se tome pridodajte vakcinisanje protiv tropskih bolesti kao što je, na primjer, malarija, koje predstavlja veliko opterećenje za tijelo putovanje je zabranjeno prije trudnoće.