Mama intervju – Ana Štajdohar

Photo credit : hellomagazin.rs

Sjajna pevačica i  predivna mama Nie i Lava, današnja je gošća rubrike Mama intervju! Kako su protekle njene trudnoće i koliko uživa sa decom, saznajte u tekstu koji sledi.

Mamaklik: Kada počinje a kada završava vaš dan?

Ana: Moj dan pocinje oko 6h, probudim se pre golubova. Naravno, tokom noći spavam u epizodama. Kad ustanem, nema stajanja, zapravo sednem samo kad hranim klince.  Legnem kad sve utihne.  Pomislim nekad, odmoriću se kad počnem da radim. Posao mame dvoje male dece je vrlo iscrpljujuć, da se ne lažemo, ali ljubav kojom vas hrane ta mala bića daje snagu i volju. I ta ljubav je sve veća i veća.

Mamaklik: Koji vam je nadraži dio dana?

Ana: Kako kad. Ima lakših dana, ima težih kada osetim da pucam po svim šavovima od umora, pa mi glava pada već u 7 uveče. Cini mi se da bih i stojeci mogla da zaspim. Prepodneva su mozda najlepša, jer tad ipak imam najviše snage, pa napravim gomilu planova, sad cu ovo Iiono da uradim, a do kraja dana shvatim da je presmešno praviti planove jer non stop nekom treba promeniti pelenu, nahraniti, presvući, obući, zabaviti, prošetati, okupati i tako u nedogled.

Photo credit : hellomagazin.rs

Mamaklik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Ana:  Trenutno je jedino vreme za mene ono koje iskoristim da se istuširam, nešto pojedem na brzaka, a tri puta nedeljno nekako ugrabim 20, 30 minuta da uradim trening kod kuće koji mi mnogo prija,  to smatram svojim najvećim luksuzom.

Mamaklik: Vaše vreme sa decom?

Ana: Svo moje vreme je vreme sa decom. To je moja jedina uloga trenutno. I ta uloga je čarobna. Oni su samo sada tako mali,  to će sve toliko brzo proci, da se trudim da iz svega izvučem najbolje. Nije važan ni umor, ni to što nemam vremena za neke svoje potrebe. Ovo je unikatan period mog života, najposebniji i sav trud vredi više od svega drugog u životu. Brzo ce proći moje porodiljsko odsustvo i znam da ce mi nedostajati.

Photo credit : hellomagazin.rs

Mamaklik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Ana: Meni se moja želja da zatrudnim oba puta realizovala odmah.  Prvi put me je uhvatila panika, jer nisam znala sta me čeka, kako će sve to izgledati, šta će se sve dešavati sa mojim telom i mojom psihom, a drugi put sam dve crte na testu dočekala prilicno smireno i samouvereno. Strepnje su došle kasnije, kao rezultat mojih prethodnih loših iskustava. Plašila sam se spontanog pobacčja, prevremenog porođaja i konačno, samog porođaja.

Ovaj put sam imala sreće da mi trudnoću vodi fenomenalni doktor Nenad Kušljević koji me je svojom stručnošću i svojom energijom umirio i pokazao mi kako porođaj ne mora da bude traumatično iskustvo. Od ogromnog je značaja dobar izbor ginekologa i porodilista.

Photo credit: Story.rs

Mamaklik: Kako je prošla vaša trudnoća?

Ana: Bila je fizički mnogo napornija od prve. Stomak je brže postao uočljiv, dobila sam više kilograma, imala sam mučnine, u devetom mesecu sam sebi bila kao nasukani kit, velika i troma, sva natečena. Zapravo ja deveti mesec prošli put nisam ni osetila, porodila sam se u osmom mesecu. Taj kraj trudnoće je bio poprilično naporan, ali se nisam dala, po ceo dan sam bila u akciji sa mojom devojčicom. Išle smo u šetnje, u parkiće… pred kraj sam bila u ogromnoj frci od porođaja, kroz glavu mi je prolazilo sve ono sto sam prošli put preživela. Odlazila sam na spavanje u strahu da ce možda u sred noći početi trudovi.  Toliko frke i straha ni zbog čega. Epidural je zakon!

Mamaklik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Ana: Porodilište u kom sam bila ima baby friendly program i meni se to mnogo dopalo. Za razliku od ćerkice koja je svoje prve dane provela u inkubatoru, a ja bila pretužna što ne mogu da je uzmem u naručje, sada sam bila od prvog momenta sa bebicom. Koliko je samo čaroban taj osećaj kada uzmete prvi put bebu u ruke, ona plače, a kada vas oseti, momentalno se smiri. Osećate se  kao super heroj jer imate tu prelepu moć. Maleno biće koje ne zna jos za sebe, ali zna da vas najviše voli na celom svetu, zapravo vi ste njegov čitav svet. Poseban osećaj, teško ga je opisati onima koji nisu roditelji. Ni ja to nisam mogla u potpunosti da razumem dok nisam postala mama.

Photo credit: lepotaizdravlje.rs

Mamaklik: Šta savetujete drugim mamama?

Ana: Da slušaju sebe i svoj osećaj. Cak i kada nemate iskustva, znate bolje od svih drugih šta je najbolje za vapše dete.

Mamaklik: Kako uspevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Ana: Za sad ni ne pokušavam. A kad dođe vreme, sve ću uspeti ponovo da uskladim i organizujem. Znam da može i da je izvodljivo. Karijera mi je bitan segment života, ali ništa ne moze biti važnije od ljubavi i našeg malog sveta.

Mamaklik:  Možete li sa našim mamama podeliti vaš najdraži  a najbrži recept?

Ana: Ja mrzim da kuvam. Ne zamerite. Kuvanje mi je nužno zlo.

Mamaklik: Vaš životni moto?

Ana: Život je lep.